Obiectul acesta a fost acoperit cu Vantablack, cea mai neagra vopsea

Imaginea nu este post-procesata in nici un fel. Nu este o poarta catre Lumea de Dincolo, dar nici Photoshop. Este vorba despre un obiect real ce a fost vopsit cu Vantablack, cel mai negru material din lume.

Daca nu stii ce este Vantablack-ul, afla ca a fost inventat de oamenii de stiinta britanici in 2014, pe care i-am contactat in Sound of Science pentru a intra in posesia unei mostre in 2015. Materialul absoarbe 99.96% din lumina atat in spectrul ultraviolet, cel vizibil cat si in cel infrarosu.

De atunci, echipa de la Surrey NanoSystems a anuntat, in 2016 mai exact, ca nu exista nici un spectrometru in lume care sa poata masura exact cata lumina absoarbe. Pana si un laser extrem de puternic este foarte putin reflectat. Nu exista un alt material care sa nu reflecte nici infrarosiile. Pentru a ajunge pe piata, echipa a creat o forma pulverizabila, dar care, din pacate, nu este la fel de neagra – absoarbe lumina in proporitie de „doar” 99.8%.

Citeste si  Vantablack - Materialul negru-absolut

Iata cateva exemple de obiecte vopsite cu vantablack:

Această prezentare necesită JavaScript.

Cum functioneaza, de fapt? Nu este o vopsea, un pigment sau o textura ci un strat realizat din milioane de nanotuburi din carbon, fiecare masurand 20 de nanometri, de 3.500 ori mai mici decat un fir de par. 1 cm de vantablack include aproximativ un milion de nanotuburi. Cand lumina loveste aceasta structura, ea intra in spatiile libere dintre nanotuburi si este prinsa acolo in timp ce se reflecta intre ele.

Vantablack este atat de negru incat e aproape imposibil pentru ochiul uman sa il perceapa, motiv pentru care avem impresia ca privim intr-o gaura fara sfarsit.

Stim un domeniu in care vantablack ar fi extrem de util: cel militar.

[sursa]