Viata pe Luna, dupa prabusirea unei sonde spatiale

Nu-i asa ca te-a atras titlul? Ei bine, nu e clickbait. Exista viata pe Luna, de cand s-a prabusit o sonda spatiala acolo.

Sonda israeliana, Beresheet, s-a prabusit pe Luna intr-o incercare de aselenizare pe 11 aprilie. Este posibil sa fi imprastiat pe suprafata Lunii mii de tardigrade. Beresheet a fost un modul robotizat si, desi nu a transportat astronauti, a avut la bord ADN uman impreuna cu tardigrade si 30 de milioane de pagini digitale pline cu informatii despre societatea si cultura noastra. Nu stim, din pacate, daca informatiile si tardigradele ar fi supravietuit prabusirii.

Tardigradele si ADN-ul uman au fost adaugate tarziu misiunii, cu doar cateva saptamani inaintea lansarii de pe 21 februarie. Mostrele de ADN au fost sigilate intr-o rasina pentru a fi protejate.

De ce am trimite, totusi, tardigrade, pe Luna? Sunt creaturi microscopice, au 8 picioare si corp similar unor tuburi. Le-am trimis acolo pentru ca s-au dovedit a fi aproape indestructibile si ca pot trai chiar in vidul spatiului cosmic. Supravietuiesc fara probleme la -200 de grade Celsius si la peste +149. Radiatiile ridicate nu par sa le deranjeze prea mult. Pot intra intr-o stare cunoscuta drept „tun”. Isi retrag picioarele si capul, elibereaza toata apa din organism si se strang intr-un fel de bila, iar oamenii de stiinta au observat ca isi pot reveni la viata din aceasta stare dezhidratata chiar si dupa 10 ani sau mai mult!

Citeste si  VIDEO: Ce au lasat astronautii pe Luna?

Cu alte cuvinte, daca ar exista o creatura care sa poata supravietui unei prabusiri in spatiul cosmic, aceea ar fi tardigrada.

[sursa]