Funny Video 

Video: Cat cantareste 1kg?

1kgDupa decenii de dezbatere si teste, o echipa internationala formata din oameni de stiinta a ajuns la o concluzie – masa unui kilogram.

Ai fi tentat sa crezi ca masa unui kg = 1000 grame, dar e ceva mai complicat de atat pentru ca acum, masa unui kg este definita de un singur obiect fizic – o bucata de metal ce se afla intr-un seif din Franta si este intitulata International Prototype Kilogram (IPK) sau „Le Grand K”.

Exista multe alte copii ale acestui cilindru, dar 1 kg = oricat ar cantari IPK-ul. Este singura valoare din sistemul international de masurare care este definita de un obiect fizic.

Suna ciudat si, intr-o anumita masura, chiar este. Oricat de siguri am fi de obiectul acesta, el va acumula si pierde atomi de-a lungul timpului si putem spune ca cilindrul s-a ingreunat dupa ani si ani din cauza contaminarii de suprafata, adica pentru ca s-a depus „praful” pe el. Faptul ca presupunerile noastre stiintifice se bazeaza pe masa unui kilogram, care trebuie sa fie constanta, e o probema mare. Sa nu mai vorbim de restul persoanelor de pe planeta care ar trebui sa poata afla cat cantareste 1kg, nu doar cei care au acces la cilindrul acesta.

Citeste si  VIDEO: Asamblarea unui rezervor de racheta

Chiar daca au fost demarate experimente care sa ateste masa unui kg inca din 1970, de abia de curand au aparut doua metode care ar putea inlocui International Prototype Kilogram. Saptamana aceasta a fost organizata o intalnire care sa dezbata viitorul kilogramului.

Pentru ca oamenii de stiinta sa poata defini kilogramul ei au nevoie de o constanta Planck. Aceasta face legatura intre frecventa unei particule si energia ei, dar e al naibii de greu de masurat.

O echipa condusa de Joachim Ullrich, presedinte al Institutului National German de Meteorologie, a reusit sa masoare prin construirea a doua sfere perfecte din siliciu, care cantaresc, fiecare, cate 1kg, si prin numararea tuturor atomilor din ele.

Alta echipa a folosit un balans de watti, care extrage constanta Planck prin cantarirea unui obiect de test printr-o forta electromagnetica.

Evident ca a fost nevoie de multa munca si de multe calcule, dar cele doua echipe au ajuns la o singura concluzie: constanta Planck, in acest caz, este de 12 parti dintr-un miliard. Rezultatele nu vor fi publicate oficial pana la organizarea unei intalniri in privinta Sistemului International in 2018. Echipele mai au timp pana pe 1 iulie 2017 sa publice informatii caci apoi va fi fixata constanta Planck.

[sursa]

Similare

Leave a Comment