pisicaNatura Video 

VIDEO: De ce sunt pisicile ciudate?

pisicaPisicile sunt adorabile si… speciale. Acum alearga prin toata casa si sar peste obiecte, daramand cateva, atacand orice misca, dupa care se ascund intr-o cutie de pizza. Exista un motiv stiintific pentru care pisicile au un comportament atat de ciudat, iar acesta are de-a face cu evolutia lor. Pisicile au evoluat in doua directii simultan: sa fie pradatori solitari dar si prada pentru carnivore mai mari, iar obiceiurile lor stranii din prezent reflecta ambele strategii.

De exemplu, atacul. Potrivit veterinarului si expertului in feline Tony Buffington de la Universitatea din Ohio, stramosii pisicilor au invatat sa vanzeze in milioane de ani de evolutie. Pe toata durata zilei, pandeau, sareau, ucideau si mancau animale precum soparle si soareci, ceea ce explica de ce astazi pisicile prefera mesele mici si dese. Istoria explica si de ce pisicile adora sa-si ascuta ghearele de orice obiect din casa. Nu, nu urasc acele obiecte ci isi doresc gheare ascutite in permanenta si muschii intinsi pentru ca, in salbaticie, asemenea strategii ii tineau in viata pe stramosi. Motivul pentru catarare? Cel mai bun loc pentru vanare.

Citeste si  VIDEO: Te controlează două creiere

Instinctul de prada este inca foarte puternic. De aceea se ascund in tot felul de obiecte mici si, probabil, se sperie de castraveti. Apreciaza o litiera curata si proaspata caci mirosul urinii lor poate atrage pradatori mari si fiorosi.

Cunoscand sursele comportamentului lor nu le face mai putin ciudate sau mai putin adorabile, dar arunca lumina asupra vietii lor complicate. Am inteles ca imi va tortura canapeaua nu dintr-un moft ci pentru a ramane in viata, in conceptia ei. Mai multe detalii, in video-ul acesta:

Similare

Leave a Comment