VIDEO: Cum se scoate cafeina din cafea?

cafea_decofeinizata_modifIdeea decofeinizarii cafelei a venit in 1905, de la Ludwig Roselius.  Metoda lui Roselius folosea benzen, o hidrocarbura toxica, pentru a inlatura cafeina din cafeaua verde, inmuiata in prealabil in apa. Procesele moderne de decafeinizare sunt mult mai blande.

Metoda directa presupune vaporizarea boabelor, timp de jumatate de ora si clatirea acestora cu acetat de etil sau clorat de metilen. Compusul chimic este lasat sa se evapore, ca apoi boabele sa fie vaporizate, din nou. Chiar daca acetatul de etil poate fi obtinut din fructe sau legume, acesta este foarte greu de extras, asa ca producatorii folosesc un inlocuitor sintetic.

Metoda apei sau metoda indirecta nu mai foloseste vaporizarea, ci inmuierea boabelor in apa. Apa este inlaturata, dupa care sunt adaugati compusii. Acestia se evapora prin expunerea boabelor la caldura intensa. Apa folosita nu se arunca, pentru ca in ea raman uleiurile si aromele. Ea va fi refolosita pentru o inmuiere ulterioara. Aceasta este metoda cel mai des folosita, insa specialistii sunt de parere ca dauneaza gustului si proprietatilor cafelei.

Citeste si  Cafeaua intareste ADN-ul

O alta varianta a metodei apei foloseste filtre de carbon in loc de compusi chimici. Carbonul este acoperit cu cu un solvent de carbohidrati pentru a impiedica retinerea uleiurilor din cafea.

Metoda cea mai eficienta de decofeinizare este cea a dioxidului de carbon. Boabele sunt vaporizate si apoi inmuiate in apa carbogazoasa, care este filtrata prin filtre de carbon. Sunt trecute mai apoi printr-o solutie de apa si cafea pentru a indeparta cafeina.

Cafeaua decofeinizata nu este, insa, complet decofeinizata, deoarece aceste procese pot inlatura cofeina in proportie de maxim 97%.

Decideti voi cat de naturale sunt aceste procese…