Video 

VIDEO: De ce vedem invers în oglindă?

oglindaExplicatia este atat de simpla ca sigur nu te-ai gandit vreodata in acest mod la principiul oglinzii.

In esenta, o oglinda este compusa dintr-un element lucios din metal foarte fin ce poate sta intr-o pozitie stabila datorita sticlei din fata si a unui strat subtire de aluminiu, de regula. Principiul oglinzii este unul al fizicii luminii in Univers: aceleasi legi care dau bananei culoare galbena si hartiei culoarea alba.

Culoarea este definita de culorile spectrului vizibil absorbite si reflectate. Banana de mai sus, de exemplu, absoarbe toate culorile, mai putin pe cea galbena, asa ca lumina se intoarce la ochii nostri in spectrul galben. Obiectele albe, in schimb, reflecta toate culorile spectrului vizibil si de aceea apar lipsite de culoare.

Citeste si  Video: InSight a pornit în călătoria de 6 luni spre Marte

Metalul din oglinzi face acelasi truc, reflectand toate culorile spectrului vizibil, dar diferenta e ca acesta este extrem de fin la nivel microscopic. O hartie ar putea parea fina, dar nu se afla in aceeasi liga cu oglinda. Imaginea se formeaza astfel: toata lumina este reflectata inapoi in directia din care a venit.

Cea mai buna analogie este lovirea unui zid cu mingi de tenis. Acestea vor ricosa in directia din care au venit. Daca zidul este plin de crapaturi, mingile vor ricosa in directii diferite. Zidul este oglinda.

Daca vrei sa afli de ce oglinzile inverseaza imaginea pe orizontala dar nu si pe verticala, priveste video-ul. Explicatia este ridicol de simpla si amuzanta:

[sursa]

Similare

Leave a Comment