galaxiiCosmos Video 

VIDEO: Galaxii nevăzute până acum, descoperite

galaxii
B. Saxton (NRAO/AUI/NSF)

Astronomii au cercetat o regiune îndepărtată a spațiului și au găsit galaxii tinere, care sunt complet necunoscute pentru oamenii de știință.

Noile observații realizate cu  Atacama Large Millimetre/submillimetre Array (ALMA) din Chile, oferă o nouă perspectivă asupra populației galactice  dintr-o regiune celebră de spațiu numită  Hubble Ultra-Deep Field (HUDF).

În 2004, oamenii se știință au umit întreaga lume cu HUDF, o imagine care arată o bucată de spațiu din constelația Fornax, ilustrând 10.000 de galaxii așa cum existau ele acum 13 miliarde de ani, la foarte scurt timp după Big Bang. La momentul respectiv, a fost cea mai adâncă, și cea mai revelatoare privire asupra Universului, pe care omenirea o cunoscuse până atunci.

Acum, mai multe grupuri de astronomi din întreaga lume și-au combinat eforturile pentru a reexamina acest cartier galactic vechi, și au descoperit existența unor galaxii tinere în HUDF, care erau invizibile pentru telescopul spațial Hubble.

“Am realizat prima căutare tri-dimensională, în orb, pentru gazul rece din Universul timpuriu” declară astronomul Chris Carilli de la National Radio Astronomy Observatory (NRAO) din New Mexico

Aceste descoperiri au fost posibile prin capacitatea ALMA de a detecta lungimi de undă milimetrice în spectrul electromagnetic, în timp ce Hubble percepe lumina în aproape-ultraviolet, vizibil și în spectrele aproape-infraroșu.

Citeste si  O parte a bronzului este cauzata de galaxii indepartate

Din acest motiv, ALMA poate detecta obiecte astronomice aproape imperceptibile, in special gazul rece și praful tinerelor proto-galaxii, cum ar fi nori masivi de formare a stelelor și discuri protoplanetare, pe când Hubble detectează doar stele și galaxii mai luminoase.

Observațiile ALMA – croite special pentru a detecta urme de monoxid de carbon, un semn indicator al regiunilor spațiale bogate în gaze naturale moleculare și, prin urmare, amorsat pentru formarea de stele – ne oferă o perspectivă nouă și unică asupra tinerelor galaxii, așa cum arătau ele în urmă cu 13 miliarde de ani.

Pe scurt, suntem mai aproape ca niciodată să avem o imagine completă asupra a acestei regiuni îndepărtate ale spațiului, care ne va oferi o mai bună înțelegere a condițiilor și a comportamentului galaxiilor, atunci când Universul era foarte tânăr.

Valentin Ioniță

[sursa]

Similare

Leave a Comment