tantariNatura 

VIDEO: Trompele tantarilor sunt formate din sase ace

tantari
Pixabay

Mari fani ai flebotomiei, tantarii dispun de veninuri eficiente care ii ajuta sa ne violeze cu usurinta cel mai pretios tesut al nostru – sangele.

Cu adevarat fascinant este faptul ca tantarii nu au pur si simplu o trompa pe care o introduc sub piele; in schimb, vin echipati cu set de „ace” numite stilete, acoperite cu o mantie protectoare. Aceasta mantie se ridica precum o maneca atunci cand femela tantar (pentru ca doar femela pisca) introduce stiletele in piele.

Doua dintre aceste ace, numite maxilare, au o structura asemanatoare unor dinti de fierastrau care taie pielea pentru a ajunge la sange. Urmatoarele doua, numite mandibule, pastreaza tesuturile departate, pentru a permite introducerea acului principal.

Citeste si  Flori pe Statia Spatiala Internationala

Acul principal, care cauta sursa de sange, si care arata ca un tub, este, de fapt, format din alte doua: labrum (buza superioara), a carui functie este de a suge sangele, si hipofaringele, care secreta venin in rana („calmand” sistemul nostru imunitar) si mentine lubrifiat tesutul astfel incat, in caz de urgenta, trompa sa poata fi retrasa rapid si usor.

[sursa]

Similare

One Thought to “VIDEO: Trompele tantarilor sunt formate din sase ace”

  1. Florin

    Evoluția este răspunsul perfect la întrebarea „Cum au ajuns aceste creaturi să dețină un sistem de hrănire atât de fragil și totodată atât de complex?”
    Dumnezeu nu ar avea de ce să aplice atâta complexitate, din moment ce „noi suntem centrul Universului” 😉 .

Leave a Comment