Natura Video 

VIDEO: Licuricii peșterilor din Noua Zeelandă în 4K

viermi-licuriciViermii-licurici (glowworms) sunt extrem de spectaculosi. Dincolo de calitatile fotogenice naturale, sunt foarte greu de fotografiat. Time lapse-ul de mai jos al viermilor-licurici din Noua Zeelanda (arachnocampa luminosa) ne arata ca, uneori, ore si ore de perseverenta merita. Video-ul 4K a fost filmat de Jordan Poste in pesterile Waitomo din North Island, Noua Zeelanda.

Pe blogul sau, Poste povesteste cum a reusit sa surprinda totul in imagini. Cu tot cu numeroasele baterii esuate si probleme tehnice, proiectul a durat 60 de ore intr-o bezna totala, avand la el doar camerele si o saltea pe care sa doarma. Doar 10 secunde de time lapse necesita doua ore si jumatate de fotografii. Fiecare frame este de fapt o expunere intre 30 secunde si 30 minute, fiecare secventa continand 300 de frame-uri. Clipul de un minut si jumatate a avut nevoie de 3.000 de frame-uri.

Citeste si  Insecte din circuite de computer si componente electronice

Acesti licurici-viermi din Noua Zeelanda nu sunt chiar viermi ci o forma de larva a unei ciuperci-tantar. Prin luminarea mucusului, atrag prada formata din molii si muste. Unii specialisti sunt de parere ca bioluminiscenta tine la distanta anumiti pradatori.

Dupa 9 luni se transforma in muste fara gura si aparat digestiv. Traiesc nu mai mult de cateva zile, in care se imperecheaza, si cam asta a fost tot.

[sursa]

Similare

Leave a Comment