Ultimele 10 luni ale sondei Cassini lângă Saturn

Cu mai puțin de un an până la finalul misiunii, Cassini ne transmite în continuare imagini impresionante cu planeta Saturn.

Cassini
Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Imaginea de mai sus este captată pe 16 iulie 2016 de camera cu unghi de cuprindere larg atașată sondei, de la o distanță de 2 milioane de kilometri de Saturn. Deși imaginea pare că înfățișează un glob senin în mijlocul unor inele liniștite, în realitate atmosfera planetei Saturn este o scenă permanent străbătută de vânturi puternice și furtuni. De asemenea, și inelele lui Saturn, formate din particule de gheață, sunt într-o continuă coliziune.

Lansată în octombrie 1997 și ajungând în apropierea planetei în iulie 2014, Cassini se află pe orbita planetei Saturn de peste 12 ani. Durata lungă a misiunii le-a permis oamenilor de știință să studieze felul în care atmosfera și inelele planetei Saturn se schimbă în timp.

Unul dintre cele mai ambițioase eforturi în explorarea planetelor din Sistemul Solar, Cassini este o misiune comună a NASA, ESA și Agenția Spațială Italiană. Programată inițial să studieze planeta Saturn timp de 4 ani, până în 2008, misiunea Cassini a fost prelungită, sonda fiind ”sănătoasă” și capabilă să transmită informații noi.

Citeste si  Planeta 9 ar fi un dezastru pentru Sistemul Solar

Totuși, Cassini va rămâne la un moment dat fără combustibil, astfel că, începând cu 30 noiembrie 2016, sonda va începe ultimele operațiuni ale misiunii, până când, în 15 septembrie 2017, se va dezintegra în timpul intrării controlate în atmosfera planetei Saturn. Specialiștii misiunii au ales acest final pentru Cassini, pentru a evita, în eventualitatea unei coliziuni, contaminarea planetei Saturn sau a sateliților săi cu potențiali microbi de pe Pământ care ar putea să fi supraviețuit pe suprafața sondei.

Nicio altă misiune nu a mai explorat planeta Saturn atât de aproape. Informațiile transmise până acum de Cassini și cele pe care le va mai transmite imediat după intrarea în atmosfera planetei Saturn vor contribui la înțelegerea felului în care planetele gigant se formează și evoluează.

De asemenea, pe măsură ce Cassini se apropie de finalul misiunii, vom primi cele mai detaliate imagini captate vreodată cu inelele și norii lui Saturn.

[sursa]

Anca Stănescu