2020 În pași de șah: inteligența, practica sau vârsta?
Inteligența joacă un rol semnificativ în determinarea abilităților de șah, cercetătorii oferind unele dintre cele mai concludente dovezi până în prezent că abilitatea cognitivă este legată de performanța calificată, o problemă dezbătută în psihologie timp de decenii și infirmă teoriile conform cărora expertiza se bazează exclusiv pe formarea intensivă.
Șahul este probabil cel mai studiat domeniu în cercetarea expertizei, totuși dovezile relației dintre abilitatea șahului și abilitatea cognitivă sunt mixte. Am analizat o cercetare în valoare de jumătate de secol privind inteligența și abilitatea de a juca șah și am constatat că abilitatea cognitivă contribuie în mod semnificativ la diferențele individuale. – Alexander Burgoyne, autor principal al studiului
Când vine vorba de expertiză, instruirea și practica sunt cu siguranță o piesă a puzzle-ului, dar acest studiu arată că, cel puțin pentru șah, inteligența este o altă piesă a puzzle-ului, – Zack Hambrick, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan.
Pentru un studiu aprofundat, o meta-analiză, cercetătorii au luat în considerare aproape 2.300 de articole științifice despre abilitatea de a juca șah, căutând în mod special studii care includeau o măsură a abilității cognitive (cum ar fi scorul IQ) și a abilității de a juca șah obiective (precum Rating Elo, care clasează jucătorii pe baza performanței jocului). Eșantionul final a inclus 19 studii cu aproximativ 1.800 de participanți în total.
Meta-analiza reprezintă prima încercare a cercetătorilor de a investiga în mod sistematic cele mai bune dovezi științifice disponibile pentru legătura dintre intelect și abilități de șahist.
Studiul a concluzionat că inteligența a fost legată de abilitățile de a juca șah pentru eșantionul general, dar în special în rândul tinerilor jucători de șah și a celor cu niveluri mai scăzute de calificare. Acest lucru se poate datora faptului că jucătorii de nivel superior reprezintă o distribuție câștigată a abilității cognitive – cu alte cuvinte, toți tind să fie destul de luminoși. (Spre comparație, luați în considerare cei mai buni jucători de baschet din lume. Deși nu există în esență nicio corelație între înălțime și puncte marcate la acel nivel, asta nu înseamnă că înălțimea nu este importantă în baschet) .
Totuși, ce este mai important pentru succes – inteligența sau practica? Și cum se completează acești factori? Când vine vorba de șah, până acum, experții au avut opinii diferite. Cercetătorii au descoperit că inteligența și practica sunt la fel de importante în șah și acest lucru se aplică indiferent de vârsta jucătorului.
Studiul grupului de cercetare este primul care examinează dezvoltarea puterii de joc pe întreaga durată de viață a unei persoane. Au participat în total 90 de șahiști de turneu cu vârste cuprinse între 10 și 77 de ani. Întrebarea inițială a fost modul în care inteligența și practica interacționează de-a lungul vieții – adică la începutul unei cariere de șah, în timpul performanței de vârf între 30 și 40 de ani și în timpul fazei de declin cognitiv la bătrânețe . „Am observat că ambii factori joacă un rol important în toate fazele. Cu cât este mai mare inteligența și cu cât sunt mai multe jocuri de turneu, cu atât este mai mare forța de joc. În plus, a existat o corelație: Jucătorii inteligenți beneficiază și eficientizează mai mult aceeași cantitate de practică. decât jucătorii mai puțin inteligenți ” – Roland Grabner de la Institutul de Psihologie de la Universitatea din Graz.
Capacitatea de a recunoaște tiparele este deosebit de importantă în șah. Dacă puteți accesa mai repede constelații de piese memorate, mișcări posibile și secvențe de joc, aveți un avantaj clar. În același timp, însă, șahul este un joc atât de complex încât nu poți stoca niciodată toate posibilitățile în memorie. În joc în sine, cel mai mare ajutor este o inteligență numerică mai mare: „Jucătorii mai inteligenți din punct de vedere numeric par să-și poată utiliza cel mai bine punctele forte pentru a calcula diferite mișcări. Gândirea vizual-spațială generală joacă mai puțin un rol valoros aici”, spune Grabner . Chiar și la bătrânețe, când inteligența generală scade, rămâne avantajul unei inteligențe numerice mai mari. Cu toate acestea, nu este încă un substituent pentru practică.
Cercetătorii au găsit dovezi care sugerează că abilitățile cognitive la om ating vârful la 35 de ani și încep să scadă după 45 de ani. În lucrarea lor publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, aceștia descriu studiul abilităților jucătorilor de șah pe o perioadă de 125 de ani.
Cercetările anterioare au arătat că abilitățile cognitive pentru majoritatea oamenilor încep să scadă cândva în timpul vârstei mijlocie și continuă să se deterioreze pentru restul vieții. În acest nou efort, cercetătorii au găsit o modalitate nouă de a arăta un astfel de declin: prin măsurarea abilităților jucătorilor de șah profesioniști.
Munca a presupus analiza performanței jucătorilor în aproximativ 24.000 de meciuri de șah profesionale din anii 1890 până în 2014. În total, au studiat mișcările a 4.294 de jucători, dintre care 20 au fost campioni mondiali – ceilalți 4.274 au fost adversarii lor. Scopul cercetătorilor a fost să urmărească nivelul de calificare al fiecărui jucător de-a lungul mai multor ani din viață. Au făcut acest lucru comparând mișcările de șah făcute de fiecare jucător cu mișcările optime sugerate de un motor computerizat de șah pe parcursul carierei lor.
Au descoperit că performanța majorității jucătorilor a crescut rapid până la vârsta de 20 de ani, după aceea, îmbunătățirile lor de performanță au încetinit până la atingerea unui vârf la aproximativ 35 de ani. după 45 de ani, abilitățile au început să se deterioreze. Cercetătorii descriu datele pentru un individ dat ca reprezentând o „curbă în formă de cocoașă” sau “curba lui Gauss” .
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că performanța jucătorilor a crescut în ultimii 125 de ani, în special în rândul tinerilor. Aceștia au remarcat că performanțele au crescut brusc în anii 1990, pe măsură ce entuziaștii de șah au acces la jocuri de șah digitale, oferindu-le oponenți mai performanți. Au descoperit că nivelul de experiență pentru majoritatea jucătorilor a crescut, de asemenea – în epoca modernă, jucătorii de șah profesioniști joacă mult mai multe meciuri decât cei de acum un secol.
Mai multe informații: sursa 1 | sursa 2 | sursa 3
![](https://i0.wp.com/soundofscience.info/wp-content/uploads/IMG_20200227_205714_752-1.jpg?resize=100%2C100&ssl=1)
Pasionat de a solubiliza știința pentru a fi înțeleasă de către oricine, acceptă ignoranța pentru a o combate.