23andMe Ne poate livra cadoul perfect: descifrarea codului genetic

Dacă te-ai întrebat vreodată ce presupune descifrarea codului genetic personal, acum este un moment potrivit să afli.

Principiul care permite geneticienilor să afle dacă o anumită versiune a unei gene face ca o persoană care o poartă să fie predispusă la o boală precum diabetul, boala Parkinson sau cancer este cunoscut de peste 60 de ani.  Presupune analiza ADN-ului în funcție de gene. 

Acesta este, de asemenea, principiul călăuzitor al genticii moderne, deoarece ne-a condus la o înțelegere a ceea ce este ADN-ul, modul în care alfabetul său din patru litere explică genele care determină trăsăturile ființelor umane cu toată complexitatea noastră. De asemena, modul în care cele patru litere se aliniază de șase miliarde de ori în codul nostru personal de ADN influențează modul în care arătăm, cum ne comportăm, cum ne îmbolnăvim și cum reacționăm la tratament.

Numit după cele 23 de perechi de cromozomi pe care îi purtăm în fiecare dintre celulele noastre, 23andMe are ca misiune „să ducă revoluția genetică la un nou nivel, oferind un serviciu sigur, în ​​care indivizii să poată explora, împărtăși și înțelege mai bine propriile informații genetice” . Nu poate oferi unei persoane codul complet ADN, dar pentru 99$ poate dezvălui suficient (aproximativ 1/6000) pentru a arunca o privire asupra riscului pentru câteva boli. 

Majoritatea persoanelor sănătoase care își trimit probele de salivă pentru testarea ADN-ului ar trebui să se aștepte să aibă un genom plictisitor, însă nu de puține ori clienții au rămași surprinși de ceea ce le-a fost descifrat.

Secvențierea ADN joacă un rol în diagnosticarea bolilor moștenite misterios și în detectarea mutațiilor care duc la cancer, de exemplu.

Citeste si  VIDEO: Robot care poate trage de 2000 de ori propria greutate

Compania a fost fondată în 2006 (California) pentru a asigura testarea genetică și interpretarea rezultatelor clienților. În anul 2008 noi reglementări au fost impuse în USA, iar 23andMe au obținut licența CLIA (Clinical Laboratory Improvement Amendments) care setează standardele pentru toate laboratoarele de analize.

Serviciul web oferit de companie vă permite, de fapt, să vă informați cu privire la propriul ADN: în loc să scrieți cuvinte într-un motor de căutare pentru a căuta paginile web ale lumii, tastați literele ADN ale unei gene pentru a scana lumea ADN-ului vostru, căutând textul relevant stocat în acesta.

Astăzi serviciul lor este la vârf; însă poate peste câțiva ani va părea primitiv. Această simplă privire asupra ADN-ului unui client va fi înlocuită în curând cu o lectură completă a modului în care cele patru litere ale alfabetului său sunt folosite de 6 miliarde de ori pentru a-i explica codul ADN. În plus, noile tehnologii reduc rapid costurile, aducând în vedere această nouă lume curajoasă.

În iunie 2020, 23andMe au publicat rezultatele unui studiu care a arătat că persoanele cu sânge de tip O(I) pot prezenta un risc mai mic de a avea COVID-19. Din mai mult de 750.000 de participanți, cei cu sânge de tip O au avut cu 9–18% mai puține șanse de a contacta. Studiul este încă în curs de desfășurare.

Nu lăsa să-ți scape un astfel de test care ar putea să-ți arate arborele genealogic mai departe decât ți-ai fi putut imagina. 

Mai multe informații: sursa 1 | sursa 2 | sursa 3