S-ar putea sa fi descoperit a cincea forta

14. GALAXIA SPIRALATA BARATA NGC 1300
Galaxia spiralata Barata NGC 1300

Din cate stim, exista patru forte fundamentale ale naturii care tin Universul laolalta – gravitatia, electromagnetismul, forta nucleara puternica si forta nucleara slaba – dar in aprilie 2015, fizicienii unguri au descoperit dovezi ale unei posibile a cincea forte, una ce ar putea explica multe mistere din Univers, precum materia intunecata.

Acum, o echipa independenta de cercetatori a re-analizat rezultatele, confirmand ca anomalia detectata de unguri ar putea fi o noua forta fundamentala. Mai este foarte mult pana la confirmare, dar studiul sugereaza posibilitatea existentei unei particule ce ar putea genera aceasta forta.

Rezultatul ciudat detectat anul trecut, cand o echipa de la Academia de Stiinta din Ungaria a „tras” cu protoni in litiu-7. In urma impactului a fost detectata o particula sub-atomica foarte usoara, un nou tip de boson de doar 30 de ori mai greu decat un electron ce nu a fost prezis de Modelul Standard al Fizicii Particulelor, cel mai bun set de ecuatii capabile sa ne expice Universul.

Potrivit acestui Model Standard, fiecare dintre cele patru forte fundamentale are un boson care-i corespunde. Forta nucleara puternica – guonul; Forta electromagnetica – fotonul; Forta nucleara slaba – bosonii W si Z. Inca nu am descoperit bosonul gravitatiei, o gaura, practic, in Modelul Standard care nu expica nici materia intunecata. Oamenii de stiinta au prezis gravitonul, dar inca nu a fost gasit.

Citeste si  Traim intr-o holograma?

Echipa din Ungaria a sugerat initial ca anomalia ar putea fi un foton intunecat, o particula teoretica responsabila de materia intunecata, dar de la publicare, cercetatorii au lucrat cu datele acestea la nivel international. Nu au putut confirma ca este o noua forta prin experimente. Au vazut rezultate ce ar duce spre ideea unei noi particule dar nu au inteles inca daca este vorba despre o particula care tine de masa ori de o forta.

Echipa internationala care a re-analizat datele ungurior a ajuns la concluzia ca nu este o particula ce tine de masa sau un foton intunecat ci ca ar fi un boson a unei a 5-a forte fundamentale. Acesta, botezat bosonul protofobic X, interactioneaza cu electroni si neutroni intr-o gama extrem de limitata, fiind si foarte dificil de detectat.

Au urcat cercetarea in luna mai pe site-ul arXiv.org, fiind apoipublicata in jurnalul Physical Review Letters. Au mai demarat alte analize ulterioare ce au intarit primul rezultat, urcat si acesta pe arXiv.org saptamana trecuta.

Petru Stratulat

[sursa]