Aceasta fotografie nu contine pixeli rosii. De ce ii vedem?

Update: Autenticitatea imaginii de mai jos a fost infirmata. In schimb, informatiile din articol raman valabile.

Weekendul trecut a marcat doi ani de la aparitia faimoasei rochii pe internet, care a bagat in ceata, aproape la propriu, pe toata lumea in privinta culorii.

Ei bine, acum avem o alta situatie din aceeasi categorie. Imaginea de mai jos a fost creata de Akiyoshi Kitaoka, profesor de psihologie la Universitatea Ritsumeikan din Japonia. Aceasta nu contine nici un pixel rosu, chiar daca vedem capsunile de aceasta culoare. De fapt, pixelii din fruct sunt gri si cu un pic de verde.

capsuni

Cu totii cadem prada iluziei optice, iar mecanismul din spatele ei este unul extrem de interesant. Obiectele au culoarea luminii pe care o reflecta spre noi. In mod normal, o banana galbena ar trebui sa-si schimbe culoarea intr-o camera cu lumina artificiala fata de cea pe care pare sa o aiba afara la lumina zilei, corect? Reflecta un alt spectru… Intr-adevar, banana isi schimba culoarea prin reflectarea altui spectru al luminii, dar creierul nostru a invatat sa corecteze asta pentru a evita confuziile. Sa vezi acelasi obiect in culori diferite in functie de cum bate lumina, nu e prea placut.

Citeste si  Iluzie optică: obiecte care dispar din raza vizuală

Cu alte cuvinte, in imaginea de mai sus vedem capsuni, despre care stim ca sunt rosii, asa ca, desi culoarea nu se afla in imagine, creierul o coloreaza corespunzator perceptiei noastre.

Cool, huh?

[sursa]