Acțiuni într-un startup din domeniul științei

StartupOamenii implicați în demersuri științifice au șansa să devină în mod gratuit acționari ai unui startup care vrea să transforme accesul la informații specializate într-un proces simplu și universal.

Guaana este un startup înființat în 2014 în Estonia cu scopul de a dezvolta o platformă universală pentru proiecte și studii științifice, care să păstreze o arhivă a acestora, începând cu ideile preliminare, metode și analize și până la eventuale rezultate concrete. În spatele startup-ului este o comunitate de oameni de știință, inovatori, ingineri și vizionari, uniți de pasiunea de a accelera progresul științific și tehnologic. Printre membrii comunității Guaana se numără MIT, CERN, Google X, ESA, NASA.

Bazată pe colaborare și informații oferite gratuit, compania pune la dispoziția oamenilor de știință din întreaga lume o platformă unde pot să își expună ideile și sa creeze o întreagă rețea în jurul viziunii lor, prin dezbateri și schimb liber de idei și cunoștințe. Startup-ul funcționează și ca o bază de date de oameni specializați în diverse domenii științifice, astfel că oricine are nevoie de feedback sau de colaboratori în proiecte, poate să caute pe site-ul Guaana un anumit domeniu sau profesie și să inițieze conversații în timp real.

Citeste si  Lander-ul SpaceIL a fost aproape de aselenizare

Proiectele dezbătute în prezent pe platformă sunt foarte variate – de la idei cu privire la modalitățile în care poate fi redusă irosirea mâncării, până la ferme plutitoare care folosesc energie solară și încercări de determinare a regulilor matematice după care funcționează creierul uman.

Recent, Guaana a aunțat că plănuiește să aloce 10% din capitalul social al companiei către 100.000 de oameni de știință. Potrivit site-ului companiei, calitatea de acționar nu vine cu obligații, ci doar cu oportunitatea de a participa activ în inițiativa de a îndepărta obstacolele din calea progresului științei.

Procesul de verificare a eligibilității persoanelor interesate sa devină acționari ai Guaana începe din ianuarie 2017 și necesită pentru început transmiterea unei poze a diplomei deținute. Totuși, în linie cu spiritul inovativ al companiei, startup-ul oferă și celor care nu dețin un doctorat sau masterat în știință posibilitatea să facă parte din acest proiect, cu condiția de a demonstra implicarea și contribuția în progresul științei. Procesul de înscriere rămâne deschis până pe 30 decembrie 2016.

Anca Stănescu