Activitatea solara de la nastere poate afecta speranta de viata

pete solareUn studiu realizat pe populatia norvegiana cu informatii culese din 200 de ani de existenta sugereaza ca ar fi o legatura clara intre speranta de viata si activitatea solara sporita din timpul nasterii.

Persoanele nascute in ani cu activitate mare au avut sanse mai mici sa ajunga la maturitate comparativ cu cei nascuti in ani cu activitate solara scazuta.

In medie, speranta de viata a femeilor si barbatilor nascuti in ani cu maximum de activitate solara – cand expunerea la radiatia ultra-violeta este cea mai mare – este mai mica decat a celorlalti cu 5.2 ani

Studiul sugereaza ca expunerea la niveluri mari de radiatii in timpul sarcinii sau nasterii ar putea mari riscul de mortalitate infantila. Oamenii de stiinta spun ca acidul folic s-ar degrada in timpul sarcinii daca mama este expusa la cantitati mari de radiatie ultra-violeta, iar problemele acidului folic se stie ca pot duce la mortalitate infantila.

Citeste si  Descoperirea noilor planete revolutionata

Studiul a fost efectuat de Gine Roll Skjaervoe, un biolog al Universitatii Norvegiene de Stiinta si Tehnologie.

A folosit datele colectate de biserica pentru a evalua doua segmente ale populatiei. In total, a analizat informatiile a 9.062 de persoane nascute intre 1676 si 1878. Obiectivul ei a fost sa afle daca activitatea solara le putea influenta supravietuirea pana la varsta de 20 de ani, iar activitatea solara a fost masurata numarand petele solare. Acestea variaza in ciclul Soarelui de 11 ani, cu 8 ani de activitate redusa urmati de 3 diametral opusi.

[sursa]