ADN-ul prezentat la intrarea în statul Kuweit
Kuweit a anuntat ca va deveni anul acesta prima natiune din lume care ii va obliga pe toti cei care pasesc pe teritoriul sau sa le ofere ADN-ul autoritatilor. Rezultatele vor fi folosite pentru a combate delictele, infractiunile si terorismul, iar testele nu vor fi unele medicale. Cei care vor refuza vor fi amendati cu suma de 33.000 de dolari sau un an de inchisoare.
Miscarea este destinata securizarii tarii in urma unui atac devastator al unui sinucigas cu bomba din iunie anul trecut, care a ucis peste 26 de persoane si ranit 227. Dupa ce a fost aprobata anul trecut, legea va intra in vigoare spre finalul lui 2016. Logistic vorbind, este un cosmar pentru ca 1.3 milioane de cetateni si 2.9 milioane de rezidenti straini trebuie sa permita colectarea ADN-ului de centre mobile din toata tara sau la reinnoirea vizei. In acelasi timp, orice vizitator va fi obligat sa permita colectarea unei mostre de saliva sau a catorva picaturi de sange la aeroportul international.
Tehnicienii vor putea secventiona codul ADN unic al fiecarei persoane si urca intr-o baza de date securizata pentru a putea fi comparata cu orice dovada genetica prezenta la „locul crimei” sau pentru a identifica victime ce ar fi fost implicate intr-un dezastru natural sau atac terorist.
In timp ce tari precum SUA, Australia, UK si Suedia tin astfel de baze de date, acestea pastreaza informatiile genetice ale celor condamnati. Kuweit va fi prima tara din lume care face din aceasta masura una obligatorie pentru oricine paseste in interiorul granitelor.
In Uniunea Europeana, o asemenea baza de date a fost catalogata ilegala de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in 2008, care a declarat ca masura nu este necesara intr-o societate democratica. Principalul argument vizeaza modul in care aceste informatii ar putea fi folosite in viitor pentru ca politia ar putea face orice doreste cu ele.
Potrivit oficialilor din Kuweit, informatiile genetice nu vor fi folosite in scopuri medicale. Legea vizeaza gene care nu sunt afectate de boli. Aceasta a primit anumite clauze care le interzic functionarilor sa dezvaluie informatii peste care vor da in exercitarea activitatii lor. Exista si o pedeapsa penala de pana la 7 ani in inchisoare destinata celor care modifica informatiile din baza de date.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.