Adrian Sonka (astronom) – „Avem un telescop de 4 ori mai mic decat un telescop mic”

19380_1070048609412_3962365_nEditia speciala #3, din data de 5 decembrie, l-a avut ca invitat pe astronomul Adrian Sonka, coordonator in cadrul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, membru al Astroclubului Bucuresti si colaborator al AAVSO – American Association of Variable Star Observers. A colaborat cu Observatorul din 1999, iar din 2003 este angajat permanent al institutiei. Face observatii astronomice, prezentari pentru public si in scoli, scrie articole de astronomie si tine cursuri la Observator si la Fundatia Calea Victoriei. Printre altele, organizeaza iesirile La Stele.

Sorin Badea: Ce se mai intampla la Observator?

Adrian Sonka: La noi e liniste si pace in sensul ca suntem in renovare, reparatii capitale si oamenii muncesc pe acolo. Chiar daca cladirea nu mai este accesibila pentru public, suntem in alta parte, in Centrul Vechi, la Curtea Veche, unde avem observatii cu trecatorii pe acolo si cu cei care vin care afla de pe facebook si de pe site ca suntem acolo. Miercuri si duminica de la 11:00 la 14:00 putem vedea eruptiile solare, petele. Joi, vineri si sambata seara de la 18:30 pana pe la 21:30 oamenii pot veni pentru observatii de noapte.

Petru Stratulat: Dar pot fi observate corect cu atata lumina in jur?

Adrian Sonka: Surprinzator, da. Putem sa vedem obiecte stralucitoare. Planete nu avem pe cer, stele, stele duble, sunt obiecte care se pot vedea. Si chiar avem orizontul bun acolo. Sunt niste ruine, la Curtea Veche. Singura problema e ca miroase a friptura. Sunt multe restaurante acolo.

Sorin Badea: Ai ridicat o problema interesanta. Este foarte multa poluare luminoasa in Bucuresti sau am mai scapat de ea un pic?

Adrian Sonka: Pentru observatii, comparativ cu alte locuri din afara orasului, bineinteles. Sunt lumini in oras, asa si trebuie, pacat ca sunt montate prost si iluminam burtile pasarilor si ale avioanelor si norilor de obicei. E normal sa ai lumina in oras. Daca e sa comparam cu alte orase din alte tari, stam bine. Avem un cer cu  stele pana la magnitudinea 4, poate 5.

Petru Stratulat: Ce inseamna magnitudinea 4?

Adrian Sonka: Pai se vad vreo 2000 de stele de la noi. Poti sa le numeri intr-o seara, daca nu ma crezi. Daca am vedea mai putine, cum ar fi 100-200 de stele, ne-ar deranja rau de tot pentru ca nu poti vedea mai nimic. Orasele de la noi, putin mai mici decat Bucurestiul, au un cer destul de bun. Chiar am vazut din alte orase Calea Lactee, din Timisoara, Targoviste…

Sorin Badea: Avem de facut observatii in luna decembrie?

Adrian Sonka: Sigur, din pacate nu avem planete seara, dar il avem pe Jupiter dupa miezul noptii, insa spre sfarsitul lunii o sa apara Venus seara. Ne asteptam sa se intensifice aparitiile de OZN-uri pe cer pentru ca de obicei se confunda Venus cu un OZN. Cam de pe 20 decembrie, dupa apus la vreo 30-40 de minute, inspre Vest se vede Venus. E si o cometa care nu se va vedea cu ochiul liber, dar e la limita. Cu un binoclu care mareste de 7 ori poti sa o vezi. Se va vedea seara pe la 10 pana la sfarsitul lui ianuarie. E una dintre cele mai prietenoase comete pentru ca se vede seara de la noi. De obicei, cometele stralucitoare se vad numai din Australia. Asta nu e foarte stralucitoare dar e bine pozitionata.

eclipsa solaraSorin Badea: Carea a fost cea mai frumoasa, spectaculoasa observatie pe care ai facut-o?

Adrian Sonka: Eclipsa totala de Soare din august 1999. A fost cel mai spectaculos fenomen pe care l-am observat si nu am mai vazut nimic de genul acesta mai ales ca nu am mers sa vad alte eclipse. In Romania nu va mai fi pana in 2081. Vor mai fi pana atunci prin Turcia, Spania… In fiecare an poti vedea 2 eclipse totale de soare. E unul din fenomenele astronomice la care participa si natura. Se face frig, peisajul se intuneca in directia din care vine umbra Lunii. Nu vezi numai pe cer, poti sa te uiti si in jurul tau. Mai vezi si oameni speriati care-si baga copiii in pivnita.

Sorin Badea: Stiu ca te-ai ocupat de un proiect interesant – La Stele.

Adrian Sonka: Mergeam asta-vara in afara orasului cu grupuri de interesati. Am facut cateva iesiri. Incercam sa le aratam ce e mai frumos pe cer. Stateam pana pe la 2 dimineata pana ii goneam ca sa mergem si noi acasa. Oamenii s-au uitat prin telescop, au invatat cateva constelatii. E frumos, stai in natura, respiri aer curat si vezi ceva frumos.

Petru Stratulat: Care sunt obiectele pe care le poti observa din Bucuresti cu un telescop micut la cea mai mare distanta departare?

Adrian Sonka: Aici e mai greu de raspuns. Depinde cat de bine vrei sa vezi obiectul. Daca nu te deranjeaza sa vezi un punct, din afara orasului poti vedea un quasar undeva la 3 miliarde de ani-lumina. Daca vrei un punct. Daca vrei detalii, trebuie sa observi galaxii apropiate, la doar 20-30 milioane de ani-lumina. Sunt obiecte foarte stralucitoare, dar indepartate.

Sorin Badea: Sa zicem ca am un buget de 2000 lei si vreau ca pasionat sa-mi cumpar un telescop. Ce sfaturi ai putea sa-mi dai? Am ce sa iau de banii astia ceva ca sa pot face observatii ok?

dobsonAdrian Sonka: Ai spus 2000 lei. Daca nu vrei sa faci fotografii, poti cumpara un telescop. Cele cu oglinda au un raport pret-diametru foarte bun. Cu 2000 lei poti lua un Dobson de 25 cm diametru, adica mare. Este extraordinar de bun. Daca vrei luneta, iei una mai mica de 100 mm dar pe o montura complicata cu care in timp, cu niste bani bagati, poti face si fotografii. Ai nevoie si de un atlas de 100-200 lei pentru ca degeaba ai telescop daca nu ai atlas. Nu stii ce vezi pe cer. Un telescop de 200 mm costa 1200 lei nou.

Citeste si  VIDEO: 5 experimente explicate

Sorin Badea: Cum s-ar vedea Saturnul?

Adrian Sonka: Nu foarte stralucitor dar clar. Daca diametrul e mare, poti avea si o imagine luminoasa. Daca ai o luneta de 9 cm iti va arata un Saturn slab ca stralucire. Cu un telescop de 20 cm in diametru poti vedea si 5 sateliti.

Sorin Badea: Cursurile de la Observator. Cat ma costa sa vin sa asist la un curs?

Adrian Sonka: Foarte putin. Anul trecut, inca nu am inceput anul acesta, a costat 15 lei sedinta si au fost 26 in fiecare saptamana cate una.

Petru Stratulat: 18 lei? Atat de putin?

Adrian Sonka: 15. Puteai sa lasi si 18. Cu bilet de intrare. Nu costa mult. Nu o facem pentru bani ci pentru ca sunt multi interesati de domeniul asta.

Petru Stratulat: Cat dureaza modulul?

Adrian Sonka: Incepeam in noiembrie si terminam in iunie. Dura cam jumatate de an in fiecare saptamana se venea la noi cand era liber. La inceput pentru ca oamenii nu stiau multe, aveam numai partea teoretica, dupa care incepeam sa stam cu ei si seara cate 30 minute. Apoi, in primavara-vara, aveam sedinte in care invatam constelatiile. Cu primii cursanti mergeam in afara orasului… Cursul se tine din anii ’60.

Petru Stratulat: Am intrat pe coursera.org, unde am gasit si un curs de astronomie. Stateam noaptea cu pixul in mana si ma uitam la clipuri cu un profesor care preda.

planetariuSorin Badea: Nu simti nevoia unui Planetariu in Bucuresti?

Adrian Sonka: Sigur. Ar fi util unul. Depinde si cine il opereaza pentru ca sunt in tara unele care nu functioneaza cum ar trebui. Ti se pun doar filme. Un planetariu ar trebui operat cu un soft de astronomie ca sa te plimbi printre stele, galaxii, sa le arati oamenilor ce se intampla pe cer. Ar fi util numai ca e o investitie foarte mare. Ar trebui sa faci un cinema care sa proiecteze pe cupola.

Sorin Badea: Asta ar cadea in apanajul unor privati, ong-uri sau ar trebui sa intervina Statul?

Adrian Sonka: Aici e dupa cum functioneaza tara. In alte parti sunt de stat sau ale universitatilor. Aici ar trebui ca Statul sa intervina, dar Statul face cu taraita. Pana pui scaunele, se strica cupola. Un privat ar putea sa faca mai usor pentru ca cinematografele am vazut ca apar foarte rapid. Sunt planetarii care iti arata cerul mai bine decat l-ai vedea din afara orasului. Cand te gandesti la un planetariu trebuie sa te gandesti si la scaune, care trebuie sa fie inclinate, sau cupola sa fie la 45 de grade. E complicat. Aparatele costa mult. Trebuie sa faci cladirea, ca nu poate fi un planetariu adaptat la cladire. Totul e sa nu le pui filme. Daca ai pus filme, i-ai pierdut. Trebuie sa operezi tu.

Petru Stratulat: Care este urmatorul eveniment spectaculos care poate fi observat din Romania?

Adrian Sonka: O eclipsa partiala de Soare in septembrie 2015. Va fi acoperit in proportie de 40%. Luati-va un filtru verde de sudura. Te uiti la Soare cu el si timp de 2-3 ore vezi cum Luna trece peste el. Nu am mai avut una din 2011. Va mai fi in 2016 tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui. Cred ca prin noiembrie. Te uiti la Soare si vezi un punct negru, Mercur, cum trece peste el, neaparat prin filtru.

Adrian SonkaPetru Stratulat: Care este cel mai mare telescop din Romania?

Adrian Sonka: Are 50 cm diametru. Ca sa punem in context, bulgarii au de 2 metri. Nu stiu cat au vietnamezii dar sigur au mai mult. In ziua de azi in astrofizica, un telescop de 2 metri e mic. Noi avem un telescop de 4 ori mai mic decat un telescop mic. Mai e unul la Cluj de vreo 40 cm.

Petru Stratulat: De ce ar avea nevoie Observatorul Astronomic de la Statul Roman pentru a performa?

Adrian Sonka: Nu vorbim despre noi neaparat ci in general. Depinde ce fel de observator esti. Daca esti pentru public, ai nevoie de planetariu si de instrumente astronomice. Le poti arata ceva si cand sunt nori, asa. La noi, in Bucuresti, ai 100 de nopti senine pe an. Deci, un planetariu ar fi esential, un astro-club pentru pasionati, o biblioteca electronica.

Petru Stratulat: Ati facut demersuri pentru constructia unui planetariu?

Adrian Sonka: S-au facut in ultimii ani prin tara. Ultimul s-a deschis la Craiova in urma cu 2 ani. Sunt la Pitesti, Galati, Barlad si Craiova. Sunt 4-5 planetarii identice luate de la francezi. Fiecare va prezinta filme sau alte chestii. S-a putut. S-a facut. La noi in Bucuresti trebuie un planetariu frumos, mare, de 200 locuri. Cupola ar trebui sa fie mare. Mai avem la Constanta, Baia Mare si Suceava.

Interviul, in intregime, mai jos: