Agenția Spațială Europeană caută stagiari
O dată pe an, la mijlocul lunii noiembrie, în cadrul programului Young Graduate Trainee, ESA publică peste 100 de oferte de stagii în dezvoltarea și implementarea misiunilor spațiale, adresate absolvenților de master sau masteranzilor aflați în ultimul an de studiu, cetățeni ai statelor membre sau cooperante ale Agenției Spațiale Europene.
Anul acesta, pe site-ul ESA se află 108 astfel de oferte, cu aplicații deschise până pe 15 decembrie 2016, în domenii atât de variate, încât și un spirit latent de astronaut cu diplomă de economist ar completa un formular de înscriere.
Contractele încheiate cu ESA în cadrul programului Young Graduate Trainee au o durată de un an, timp în care agenția oferă un salariu lunar net de aproximativ 2.200 euro, suma putând să varieze în funcție de țara în care se desfășoară stagiul. O indemnizație de expatriere și o indemnizație de acomodare este oferită celor care vor fi repartizați să efectueze stagiul în altă țară decât cea de origine, agenția acoperind și costurile de călătorie la începutul și la finalul contractului, incluzând și costurile de deplasare ale soției/soțului sau copiilor, în situația în care aceștia vor locui cu stagiarul pe durata desfășurării contractului. De asemenea, ESA oferă candidaților selectați 2,5 zile de concediu plătit pe lună și asigurare de sănătate.
Unul dintre stagiile la care masteranzii sau absolvenții din România pot aplica este cel al operațiunilor cu vehicule spațiale, stagiu ce se va desfășura în Germania. Candidații vor studia misiunea Rosetta și vor contribui la construirea unui plan operațional pentru lansarea misiunii Solar Orbiter, care are ca scop identificarea cauzei vânturilor solare. Pentru a putea aplica la acest stagiu, candidații trebuie să fi absolvit recent sau să fie în ultimul an de studii de master într-un domeniu științific, preferabile fiind fizica, informatica, electronica sau ingineria aerospațială.
Un alt domeniu în care se poate desfășura stagiul este cel al procesării datelor științifice. Candidații vor lucra cu echipa de specialiști care se ocupă de misiunea Gaia, misiune ce ne-a oferit recent una dintre cele mai detaliate hărți ale Căii Lactee, și vor dezvolta algoritmi de analiză a datelor transmise de telescopul spațial.
Programele Young Graduate Trainee nu se adresează doar celor care provin dintr-un domeniu tehnic sau științific, ci și masteranzilor aflați în ultimul an de studii sau absolvenților unui master în administrarea afacerilor, științe economice, științe politice sau sociale.
În Italia, se desfășoară stagiul de marketing și comunicare, în cadrul căruia stagiarii vor contribui la dezvoltarea și implementarea unui magazin on-line ESA de produse promoționale și vor construi o campanie de promovare a acestui magazin pe social media.
Un alt program dintre cele 108 disponibile este cel de suport pentru activitățile legate de misiunile de pe Stația Spațială Internațională.
ESA oferă și stagii în drept spațial/internațional, relații internaționale, optică sau dezvoltare de software.
Găsiți o listă completă a stagiilor disponibile în cadrul ESA, aici.
Sunt elibigili pentru programul Young Graduate Trainee doar cetățenii statelor membre sau cooperante ale ESA, aflați în ultimul an de studii de master sau recent absolvenți. Fiecare candidat poate aplica pentru un singur stagiu din cele publicate pe site-ul ESA. Cei selectați vor fi contactați în luna februarie 2017, urmând ca un interviu preliminar să aibă loc în luna martie, iar apoi o întâlnire cu reprezentanții ESA să fie stabilită de comun acord în intervalul mai – septembrie.
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).