NASA vrea ajutorul publicului pentru a denumi următoarea țintă a misiunii New Horizons

Misiunea New Horizons, lansată de NASA pe 19 ianuarie 2006 (și numită de Petru al doilea mare pas pentru Omenire, după 1969) continuă să fie impresionantă.

Cei care au urmărit misiunea încă de la început au trecut prin emoțiile defecțiunii computerului principal și prin cele ale apropierii de Pluto în iulie 2015. După o călătorie de aproape 10 ani prin spațiu, New Horizons ne-a oferit primele imagini cu faimoasa ”inimă” a lui Pluto, completând astfel tabloul Sistemului Solar.

La sfârșitul lunii octombrie anul trecut, sonda ne-a transmis ultimele observații ale sistemului Pluto – Charon, urmând ca toate datele colectate să fie apoi șterse pentru a face loc informațiilor pe care New Horizons le va colecta din Centura Kuiper.

Pe 1 ianuarie 2019, New Horizons va trece pe lângă un obiect mic și înghețat, ”un bolovan” din Centura Kuiper, la marginea Sistemului Solar, în ce va fi cea mai îndepărtată întâlnire din istoria zborului spațial. Acest ”bolovan”, despre care nu știm cum arată încă, a fost surprins trecând prin fața unei stele în iulie 2017.

Citeste si  Tardigradele erau deja pe Luna

Numele lui este acum ”(486958) 2014 MU69”, sau prescurtat doar ”MU69” – evident de ce are NASA nevoie de ajutorul publicului pentru a-l redenumi. Pe site-ul campaniei de redenumire există deja câteva sugestii, printre care Año Nuevo (pentru că întâlnirea se va întâmpla de Anul Nou), Camalor, Peanut, Almond, Cashew (pentru că acest obiect este unul de dimensiuni mici), Mjölnir, Sagittarius (pentru că această constelație se află în spatele lui MU69).

Oricine poate propune un nume nou (sau chiar două, pentru că este posibil ca acest obiect să fie unul binar), cu o scurtă argumentare a alegerii, ce ar trebui să fie potrivită pentru prima explorare din istoria omenirii a unei zone atât de îndepărtate, la frontiera Sistemului Solar.

Campania de redenumire se va încheia pe 1 decembrie 2017.