Al doilea satelit natural al Terrei si orbita sa ciudata
Luna este singurul corp ceresc pe care exista urme de pasi lasate de civilizatia umana in sistemul nostru solar, un obiect la care astronomii amatori privesc incantati. Ce nu stim despre Luna este ca nu e singurul satelit natural al Terrei.
In 1997 a fost descoperit un corp ceresc, 3753 Cruithne, un satleit cvasi-orbital al Terrei. Asta inseamna ca acesta nu orbiteaza in jurul Pamantului intr-o orbita clara, ordonata, precum Luna sau satelitii artificiali. In schimb, Cruithne se deplaseaza ceva mai aproape de Soare intr-o orbita sub forma unei potcoave.
Acest tip de orbita este destul de intalnit in sistemul nostru solar. Saturn are doi sateliti care se deplaseaza astfel. Ce este unic la Cruithne este modul in care isi schimba traiectoria atunci cand ajunge in preajma lui Venus si Mate. Se invarte in jurul Soarelui o data la un an dar face o rotatie completa in jurul Terrei o data la aproape 800 de ani.
Are doar 5 km diametru, cam cat cometa Churyumov-Gerasimenko, iar provocarile tehnice ar fi similare pentru a trimite o sonda acolo. Daca ar lovi Terra, ar fi un eveniment cataclismic ce ar duce la o extinctie, dar din fericire nu ne va lovi prea curand. S-ar apropia destul de mult peste abia 2.750 de ani. Peste 8000 va fi foarte aproape de Venus. Si ar mai exista si alti sateliti cvasi-orbitali ce i-ar apartine Terrei.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.