Misiunea catre Alpha Centauri ar fi amenintata de praful cosmic
Dupa stirea-bomba de zilele trecuta cu descoperirea unei planete similara Terrei langa cea mai apropiata stea de noi, vine si planul de a ajunge acolo. Cuplati-va centurile de siguranta caci va fi o calatorie plina de aventuri, cea mai ambitioasa imaginata vreodata de Omenire. Cercetatorii au descoperit, insa, un obstacol ce ne-ar pune planurile in pericol.
Starshot este un efort de cercetare de 100 milioane de dolari cu scopul de o mini-sonda propulsata de lasere spre Alfa Centauri, dar oamenii de stiinta au descoperit ca nu ar supravietui calatoriei pana la destinatie.
Mini-sonda, sau „wafersat”, este un solar-sail ce s-ar deplasa cu 20% din viteza luminii, dupa ce ar fi primit un boost cu ajutorul laserelor de la sol. Date fiind caracteristicile sale reduse de dimensiune si greutate, orice coliziune cu particulele de praf ar putea-o pune in pericol. Cercetatorii investigheaza primele obstacole teoretice, iar acestea ar consta in coliziuni la viteze incredibil de mari cu gaz cosmic si praf ce s-ar afla in spatiul interstelar. Chiar daca avariile ar putea fi catastrofale, oamenii de stiinta raman optimisti.
Calculand efectele bombardamentului de gaz si praf asupra grafitului si cuartului, elemente prezente in majoritatea sondelor, cercetatorii au aflat ca cel din urma ar reprezenta cel mai mare risc.
Trecerea prin particule de praf ar rezulta in aparitia gaurilor in suprafata sondei, care ar cantari doar cateva grame. Efectul coliziunilor ar fi unul de topire din cauza energiei impactului la o viteza atat de mare.
Din fericire, sansele unor asemenea coliziuni, cu particule de praf indeajuns de mari incat sa puna in pericol misiunea, ar fi de una la 10 la puterea 50.
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.