Am discutat cu CEO-ul ARCA despre afirmațiile Agenției Spațiale Italiene
În urma acuzațiilor lansate de Agenția Spațială Italiană care ar indica ARCA Space Corporation ca fiind responsabilă pentru prăbușirea modulului Schiaparelli al misiunii ExoMars, compania condusă de Dumitru Popescu a emis un comunicat de presă în care a infirmat acuzațiile italienilor.
Într-o discuție informală pe care am purtat-o cu Dumitru Popescu, CEO-ul ARCA a declarat că ”Parașuta pentru care ARCA a avut contract de testare a funcționat corect. S-a desprins din container și a frânat modulul Schiaparelli așa cum era prevăzut. Sistemul de navigație, pentru care a fost responsabilă o companie italiană, a trimis date eronate la parașută și a desprins-o prematur. Mai mult, a activat motoarele de frânare timp de 3 secunde, în loc de 30 secunde. Deci, sistemul de navigație a afectat nu numai parașuta ARCA, ci și motoarele de frânare.”
Afirmațiile CEO-ului sunt în concordanță cu comunicatul de presă al Agenției Spațiale Europene, potrivit căruia parașuta s-a desfăcut normal la o altitudine de 12 km, la o viteză de 1730 km/h. Modulul Schiparelli a încetinit corespunzător sub acțiunea parașutei până când sistemul de navigație a procesat informații eronate cu privire la altitudinea la care se află modulul, respectiv la o altitudine negativă, sub nivelul solului, cauzând astfel desprinderea parașutei de modul.
În concret, vorbim despre două momente total diferite – cel al desfacerii parașutei, care a funcționat în parametrii normali și a încetinit modulul și cel al detașării/desprinderii parașutei de modul, moment declanșat prematur din cauza informațiilor eronate procesate de sistemul de navigație cu privire la altitudinea modulului. Potrivit comunicatului ESA, Schiaparelli se afla la 3,7 km distanță de suprafața planetei Marte, când sistemul de navigație a perceput faptul că deja ar fi aterizat.
CEO-ul ARCA sintetizează astfel: ”Parașuta s-a desprins prematur dupa ce și-a făcut treaba, pentru că a primit date greșite de la sistemul de navigație. Sistemul de navigație <<i-a spus>> că se poate desprinde, pentru că nava a aterizat, când se afla încă deasupra solului. Noi nu am fost însărcinați cu testarea sistemului de navigație care a cauzat prăbușirea, ci italienii.”
În ceea ce privește testarea parașutei de coborâre pe solul marțian, Dumitru Popescu afirmă că testul final nu a fost efectuat din cauza unor riscuri generate de apropierea de spațiul aerian rus, decizia de anulare a testului fiind adoptată împreună cu Agenția Spațială Europeană, completând însă că indiferent de acest test, problema modulului Schiaparelli nu a fost parașuta, ci sistemul de navigație.
Deocamdată, investigația Agenției Spațiale Europene cu privire la prăbușirea modulului Schiaparelli se află într-un stadiu preliminar, urmând ca în anul 2017 să fie publicat un raport de anchetă independentă.
Indiferent de rezultatele anchetei, potrivit comunicatului de presă al ARCA, compania va întreprinde ”acțiunile necesare pentru ca reprezentanții Agenției Spațiale Italiene să suporte costurile declarațiilor care au generat o campanie de presă a cărei țintă a fost ARCA Space Corporation și CEO-ul ei.”
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).