Cum să-ți faci o amintire cu cometa
În ultimele zile, internetul este plin de imagini incredibil de frumoase ale cometei Neowise (dacă nu le-ați văzut, căutați-l pe Facebook pe Valentin Grigore). Ar putea fi suficient doar să ne uităm la fiecare în parte, însă când s-au creat amintiri din privit poze?
Pentru prima dată în foarte mulți ani avem șansa să observăm cu ochii noștri un fenomen astronomic rar.
Se estimează că în prezent Neowise are o magnitudine de 1,4. Astronomii folosesc această măsură pentru intensitatea strălucirii unui obiect, iar valorile cele mai mici denotă obiectele cele mai strălucitoare. Venus, de exemplu, care este cel mai strălucitor obiect de pe cer, are o magnitudine de -4. Cometa Hale-Bopp a atins magnitudinea 0 în anul 1997.
Cometa se vede acum și seara, după ora 22, și e foarte ușor de identificat. Trebuie doar să găsiți Carul Mare (sau să știți unde este nord-vest) iar cometa se va afla chiar sub această constelație. Ca să fie și mai simplu, puteți să vă instalați o aplicație care să vă arate exact poziția cometei (eu am Night Sky). Neowise e destul de aproape de orizont, dar va apărea tot mai sus în următoarele zile. Ajută dacă aveți un binoclu sau telescop, deși e foarte ușor de observat și fără vreun instrument.
Ochiul uman nu captează la fel de bine ca o cameră foto, nu o sa fie ca în poze. Însă eu am văzut cometa din București, la 4:30 dimineața pe 10 iulie, și chiar dacă a fost destul de slabă în strălucire, o să rămân cu amintirea asta!
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).