Amoniacul, prezent in atmosfera joasa a Terrei
Pentru prima data, oamenii de stiinta au detectat urme de amoniac in troposfera superioara, cel mai jos strat atmosferic terestru.
Eliberat in atmosfera de animalele de ferma si in urma fertilizarii agricole, amoniacul a fost depistat in cele mai mari concentratii deasupra Indiei si Chinei, unde populatia si cresterea economica au luat-o mult in sus in ultimii ani.
Troposfera se intinde de la inaltimea de 7km si pana la cea de 20km deasupra nivelului marii si contine 80% din atmosfera planetei impreuna cu toate fenomenele meteorologice.
O echipa de la Institutul de Tehnologie Karlsruhe din Germania a analizat datele colectate de sateliti din mai multe parti ale troposferei intre iunie 2002 si aprilie 2012 si a calculat media pe 3 luni.
Au identificat amoniac atmosferic, un compus chimic al azotului si hidrogenului, undeva intre 12 si 15 km altitudine in zona musonului asiatic. Niveluri similare nu au fost descoperita nicaieri altundeva pe Terra.
Prezenta amoniacului in troposfera duce la o modificare a formarii norilor si a cetii. Rasaritul si apusul vor fi mai rosiatice, iar norii vor reflecta diferit lumina venita de la Soare. Este o poluare, fara doar si poate, care are impact asupra modului in care norii se formeaza.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.