Analiză: Culturile modificate genetic, sigure
Organismele modificate genetic sunt un subiect despre care oricine isi poate exprima o opinie. Noi nu avem o parere prea buna pentru simplul motiv ca un organism modificat genetic „de mana omului” poate contine si greseli, caci nu vorbim de modificari determinate de evolutia naturala.
O analiza care a vizat 900 de articole publicate in jurnale in ultimii 30 de ani pe tema organismelor modificate genetic a concluzionat ca acestea sunt sigure atat pentru consum cat si pentru mediul inconjurator. Au prezentat putine dovezi capabile sa sustina un randament sporit si un ajutor foarte mare dat fermierilor.
Raportul de 400 de pagini a fost realizat de 20 de oameni de stiinta si aprobat de US National Academies of Science Engineering and Medicine ca parte a efortului de a reglementa culturile si alimentele bazate pe organisme modificate genetic.
Geneticienii modifica plante din anii ’80 pentru a mari cantitatea de vitamine, rezistenta la daunatori si asa mai departe. Au accelerat in mod artificial evolutia care, altfel, s-ar intinde pe sute sau chiar mii de ani, dar pentru ca semintele contin un cod ADN nou, patentat, ce poate fi vandut fermierilor saraci la un pret mai mare, planeaza multa ingrijorare in privinta lor. Un alt element nelinistitor este perioada scurta de cand organismele acestea exista, iar studiile nu au putut analiza pe termen lung impactul asupra sanatatii consumatorilor si asupra mediului. Desi au existat niste studii, ele nu au eliminat indoiala, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a aparut cel in discutie. A analizat 900 de articole, testimoniale ale multor experti si nu numai. Iata rezultatele sale:
Riscuri de sanatate: „Comitetul a analizat toate studiile disponibile pentru dovezi persuasive in privinta efectelor negative pe care le-ar avea consumul alimentelor bazate pe OMG-uri asupra sanatatii si nu a gasit nici unul.” Au fost inregistrate efecte benefice prin scaderea nivelului de insecticide si un continut mai bogat in vitamine.
Efecte asupra mediului: „Utilizarea culturilor rezistente la insecte si ierbicide nu a redus diversitatea plantelor si diversitateafaunei in cadrul fermelor ci chiar sporit diversitatea insectelor.” Una dintre cele mai mari ingrijorari este aceea a ADN-ului modificat imprastiat in salbaticie si, in ciuda faptului ca acest lucru se intampla intr-o anumita masura, nu a fost dovedit nici un efect advers, mentioneaza studiul.
Impactul asupra fermierilor: „Comitetul a analizat datele de crestere ale culturilor de bumbac, soia si mazare in SUA adunate in decenii de utilizare a OMG-urilor si nu au fost gasite dovezi care sa indice o modificare a randamentului.”
In timp ce anumite culturi s-au dovedit mai profitabile pentru fermieri, au necesitat si training sporit, infrastructura, cheltuieli ce au cam anulat economisirea.
Wayne Parrott, profesor de agronomie la Universitatea din Georgia, neimplicat in analiza, a declarat ca aceasta concluzie promovata de raport ne arata ca organismele modificate genetice sunt in mare parte organisme normale… Nu sunt nici panaceul universal laudat de unii dar nici molima temuta de altii.
Noi ramanem rezervati. Parca am prefera totusi sa consumam alimente bazate pe organisme ce au evoluat in mod natural…
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.