O fisura in gheata antarctica a declansat evacuarea unei statii de cercetare

halley VIOamenii de stiinta sunt nevoiti sa evacueze statia de cercetare din estul Antarcticii, Halley VI, dupa ce a aparut o crapatura uriasa in gheata din apropiere ce si-a dublat dimensiunea in doar trei luni.

Actiunea vine la cateva saptamani dupa ce institutia a inceput procesul de mutare din cauza unei alte amenintari: o fisura uriasa in gheata la sud de statie, ce o ameninta cu izolarea de restul calotei.

Aceste intamplari sunt dovada faptului ca viata este foarte dificila in mediul antarctic. Din fericire, statia Halley VI, compusa din opt module separate, poate fi demontata si deplasata cu ajutorul unor picioare hidraulice, astfel evitand crapaturile ce apar in gheata din preajma ei.

Cand o prapastie a reinceput sa aiba activitate in 2012, nu a existat nici un fel de panica. Evolutia scazuta, de 1.7 km/an, nu a fost una care sa alarmeze in vreun fel personalul statiei, acesta avand destul timp pentru a decupla modulele si a le transporta spre est. Ducand statia cu 23 km mai departe de ocean, ar fi trebuit ca aceasta sa fie in siguranta, daca prapastia s-ar fi marit, decupand o bucata imensa de gheata. Efortul relocarii a inceput in decembrie, iar acum se afla in etapele finale, cu un singur modul aflat inca in deplasare, dar a aparut o noua amenintare – o crapatura ce evolueaza foarte repede. Avea 22 km lungime pe 31 octombrie 2016, iar acum are 44. Cercetatorii nu cred ca aceasta va rupe o bucata de gheata, dar cu prapastia Chasm 1 inca activa la distanta destul de mica, au decis ca evacuarea trebuie demarata.

Citeste si  Cel mai mare canion, în Antarctica

[sursa]