Terra consuma mai multa apa decat ne asteptam, si nu stim unde se duce
Coliziunile tectonice, care se petrec sub oceane, trag de trei ori mai multa apa in interiorul planetei decat ne asteptam, potrivit unui studiu seismic desfasurat in Groapa Marianelor.
Obervatiile efectuate din cel mai adanc punct al lumii au implicatii importante asupra ciclului apei in natura, cred cercetatorii.
„Stiam ca zonele de subductie ar putea trage foarte multa apa, dar nu am stiut cat de multa. Cercetarea aceasta ne arata ca zonele de subductie muta cantitati mult mai mari de apa spre interiorul planetei, chiar la multi kilometri sub suprafata, decat am crezut. Rezultatele ne arata rolul important al zonelor de subductie in circuitul apei in natura.” – Chen Cai, doctorand la Universitatea Washington din St. Louis si primul autor al lucrarii ce a fost publicata in jurnalul Nature
Pentru a face studiul, cercetatorii au ascultat tresaririle planetei mai mult de un an, de la zgomote ambientale si pana la cutremure, folosind 19 seismografe pasive amplasate pe fundul oceanului in Groapa Marianelor si alte 7 seismografe in zone insulare.
Groapa Marianelor e punctul in care placa Oceanului Pacific intra sub placa Marianelor, scufundandu-se adanc in mantaua Terrei.
Noile observatii seismice ne ofera o imagine ceva mai nuantata asupra modului in care placa pacifica se indoaie in Groapa si asupra modului in care anumite tipuri de roca transporta apa cu ele sub suprafata planetei, a vitezei si nu numai.
Rocile pot capta apa si o pot tine in mai multe feluri. Apa oceanului, aflata chiar deasupra placii, intra in scoarta terestra si manta de-a lungul faliilor si zonelor unde placile se intalnesc si se indoaie. Apoi ramane captiva acolo. Cand sunt atinse anumite temperaturi si presiuni, apar reactii chimice care forteaza apa sa treaca intr-o forma non-lichida precum mineralele hidrate, tinand apa captiva in placa geologica. In tot acest timp, placa se tot scufunda in manta, luand si apa captiva cu ea.
Studiile precedente efectuate in Groapa Marianelor au aratat ca zonele de subductie pot transporta apa, dar nu stiam cat de multa si cat de departe ajunge. Imaginile seismice de la Groapa Marianelor ne-au aratat ca apa poate fi transportata pana la 32 km sub fundul oceanului, mult mai departe decat am crezut. Cantitatea este considerabila – de patru ori mai multa decat am estimat. Cercetatorii extrapoleaza rezultatele la toate gropile descoperite.
Dupa cum am observat, nivelul apei a fost relativ stabil in instoria Terrei, iar asta inseamna ca apa consumata de planeta se intoarce cumva, si nu se acumuleaza sub scoarta terestra la nesfarsit. Cercetatorii cred ca apa intrata in zonele de subductie revine sub forma de vapori prin eruptii vulcanice la sute de km distanta. Pare, totusi, ca mai multa apa intra sub scoarta decat ar iesi prin eruptii.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.