COVID-19: Cateva argumente destinate celor ezitanti in privinta vaccinarii
Cele mai comune ezitari, bazate in mare parte pe diferite fakenews-uri, pot fi combatute cu usurinta cu urmatoarele argumente (iata si motivele datorita carora crearea vaccinurilor anti-covid a fost atat de rapida):
1. Autorizarile la nivel european si american demonstreaza ca expertii din diferite domenii medicale sunt de acord ca beneficiile vaccinului depasesc riscurile, in cazul majoritatii populatiei vaccinate.
Evident ca exista potentiale efecte secundare, ca in cazul tuturor vaccinurilor, chiar si in cazul celor facute de tine in copilarie, dar acestea pot aparea la scurt timp dupa vaccinare, iar pentru a te proteja cel mai bine ar fi sa ramai in preajma cabinetului medical inca, sa zicem, 30 de minute dupa injectie. Daca efectele secundare nu apar in acest interval, putem spune ca nu te numeri printre cei cativa in cazul carora s-ar manifesta, dar e bine sa fii vigilent in urmatoarele doua zile. Efectele secundare considerate grave pot aparea la foarte scurt timp dupa injectare.
2. „Prefer sa astept ca altii sa se vaccineze inaintea mea”
Reticenta aceasta nu are fundament logic pentru ca vaccinurile au fost deja testate pe zeci de mii de persoane sub atenta supraveghere a specialistilor inainte sa ajunga doza la tine. Toate efectele au fost atent documentate. Daca in cazul acestora nu au aparut ingrijorari, sanse mici ca tu sa fii intr-atat de special incat sa devii un caz aparte.
Voluntarii participanti la studiile din SUA au primit doze de la Moderna inca din luna martie, iar de la Pfizer din aprilie. Ambele studii au fost unele in care au fost folosite si doze placebo. Atat studiul Pfizer cat si cel al Moderna sunt studii de magnitudine medie. Un review din 2012 a documentat faptul ca stadiul trei al unui studiu mediu este facut pe aproximativ 30.000 de participanti.
Stadiul 3 al studiului Pfizer a fost facut pe 43.000 de voluntari din 6 tari si 16 state americane. Doar 8 infectari cu covid-19 au fost inregistrate in grupul care a fost imunizat cu vaccin, comparativ cu cele 162 de cazuri din grupul care a primit placebo.
In acelasi timp, studiul Moderna a vizat 30.000 de voluntari din 30 de state americane. Cercetatorii au inregistrat 90 de infectari in grupul care a primit placebo si 5 in cel imunizat prin vaccinare. Concluzia: eficacitatea vaccinului este de 94.5%. Cel mai eficient vaccin este cel impotriva rujeolei cu o eficacitate de 97%.
3. Moderna si BioNTech au creat vaccinul in doar cateva zile, dar asta nu inseamna ca „s-au grabit”
Pe locul doi in topul vitezei ar fi vaccinul impotriva oreionului, care a fost creat in 4 ani.
Spre deosebire de vaccinurile traditionale, cele anti-covid se bazeaza pe ARN mesager, un material genetic ce determina celulele sa creeze proteine, si sunt create prin folosirea unui cod genetic al virusului, asadar este folosit un cod, nu fragment de virus. Oamenii de stiinta chinezi au secventiat si publicat codul genetic al Sars-Cov2 inca din ianuarie. Au fost foarte rapizi.
Nu sarim peste pasi in dezvoltare ci avem o tehnologie mult mai avansata. De ce, in 1800, o traversare a Oceanului Atlantic dura doua saptamani? Pentru ca atunci o faceam cu vaporul, dar astazi putem zbura deasupra lui in doar cateva ore – Albert Rizzo, medic din cadrul American Lung Association
Co-fondatorul BioNTech, Ugur Sahin, a facut un draft al designului vaccinului anti-covid intr-un weekend.
Proiectul Operation Warp Speed, din care fac parte mai multe agentii americane, au oferit companiei Moderna 483 milioane de dolari pentru a crea vaccinul, 472 milioane de dolari pentru studiile clinice si 1.5 miliarde de dolari pentru 100 de milioane de doze.
Pfizer a pus la bataie 2 miliarde de dolari din fonduri proprii, dintre care 500 de milioane pentru echipament si 200 de milioane pentru aparatura specifica tehnologiei ARN mesager.
O gramada de bani, bani care au ajutat dezvoltarea vaccinului si au scurtat perioada de timp necesara.
Precum Moderna, Pfizer a inceput fabricarea dozelor in timpul studiului clinic. Iata inca un mod prin care timpul a fost scurtat.
4. Vaccinurile bazate pe ARN mesager sunt noi, dar oamenii de stiinta au inceput dezvoltarea acestei tehnologii inca de acum cateva decenii
Oamenii de stiinta au descoperit ARN mesager in 1961. Dupa aproape 30 de ani, cercetatorii de la Universitatea din Wisconsin si de la compania Vical Inc. au inteles cum pot fabrica ARN mesager pentru ca celulele sa primeasca instructiuni in privinta producerii unor anumite proteine.
Pana in 2005, biochimistul Katalin Kariko, acum vice-presedinte al BioNTech, a descoperit cum poate fi configurat ARNm pentru a trece de sistemul imunitar pentru a nu-l stimula.
Plecand de la munca lui Kariko, compania Moderna a dezvoltat mai multe tratamente cu ARNm. Inaintea pandemiei de covid-19, Moderna a lansat studii clinice pentru opt vaccinuri bazate pe ARNm, printre care se numara si un vaccin antigripal.
5. Efectele secundare pe termen lung sunt improbabile. Cele pe termen scurt trebuie observate cu atentie, dar de obicei sunt slabe si trecatoare
Atat Moderna cat si Pfizer au re-chemat voluntarii la 2 luni dupa imunizarea din timpul studiilor clinice si nu au gasit probleme importante.
Cele mai multe efecte secundare apar, de obicei, in cateva ore, poate cateva zile, dar extrem de rar in cateva saptamani – Megan Ranney, director al Lifespan Centre for Digital Health din cadrul Universitatii Brown.
In cazul vaccinurilor ARNm, organismul uman distruge molecula foarte repede, iar asta inseamna ca nu va ramane in corpul nostru.
Persoanele cu varsta sub 55 de ani au raportat mai multe efecte secundare per total. Dintre cei cu varstele cuprinse intre 18 si 55 de ani, 4.6% au raportat oboseala dupa a doua injectie si doar 3.2% au avut dureri de cap.
In cazul Moderna, 9 persoane din 10 au raportat efecte secundare usoare sau moderate. 17% au raportat efecte mai puternice, printre care se numara durere locala si umflarea zonei injectate, febra, dureri de cap, oboseala, senzatie de voma.
Efectele secundare au durat de la una la trei zile. In ambele studii, aceste rezultate au fost consistente intre sexe, grupe de varsta, grupuri etnice si rasiale si persoane cu probleme medicale preexistente.
6. Oamenii de stiinta sunt de acord ca e mai sigur sa te vaccinezi decat sa te infectezi
Multi pacienti de covid-19 dezvolta complicatii date de infectie. Un raport al CDC publicat in iulie arata ca o treime dintre pacientii infectati cu virusul nu s-au recuperat la 2-3 saptamani de la infectie. Un studiu publicat in august a estimat ca unul din 10 pacienti se imbolnaveste pe termen lung.
Multi s-au luptat luni de zile cu oboseala, dureri musculare, respiratie cu probleme, palpitatii cardiace sau insomnii. Unii au raportat probleme neurologice precum ameteala, confuzie sau delir. Altii au identificat simptome ciudate precum pierderea parului sau eruptii cutanate.
Cativa pacienti de covid-19 cu simptome pe termen lung au raportat oboseala cronica, o boala care poate dura ani de zile.
Un studiu facut pe pacientii infectati cu virusul SARS in Honk Kong a aratat ca 27% sunt victime ale sindromului de oboseala cronica la 4 ani dupa infectare. Virusul SARS are 80% din codul sau genetic identic cu cel al SARS-Cov2.
Alt sutdiu facut pe 109 pacienti infectati cu SARS in Toronto a aratat ca mai mult de jumatate dintre acestia nu s-au putut intoarce la munca din cauza oboselii la un an dupa externare.
[sursa]

Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.