Un asteroid descoperit este ceva mult mai interesant

Un asteroid descoperit orbitand Soarele in decembrie anul trecut a venit la pachet cu o surpriza foarte interesanta: nu este un asteroid, ci sunt doi blocati intr-o orbita binara in jurul unui centru gravitational.

Obiectul poarta denumirea 2017 YES (YES venind de la surpriza celui de-al doilea asteroid), iar cand a fost detectat pe 21 decembrie 2017, pozitia sa fata de noi l-a ascuns pe companion, dar spre final de iunie 2018, asteroizii au ajuns in cel mai apropiat punct de Terra, aprox 6 milioane de km, iar aceasta a fost o ocazie de neratat pentru a-i observa mai bine.

Intre 21 iunie si 26 iunie, oamenii de stiinta de la Observatorele Arecibo din Puerto Rico si Green Bank din West Virginia si-au unit fortele pentru niste magie astronomica. Cei din Puerto Rico au trimis semnale radar spre asteroizi, care s-au reflectat si au fost analizate de cei din West Virginia printr-o tehnica denumite radar bistatic.

Citeste si  Obiect interstelar, in Sistemul nostru Solar

Ambele observatoare l-au analizat pe 2017 YES si independent, masurand distanta dintre cele doua obiecte. Cele doua corpuri se oribteaza reciproc o data la 20-24 de ore. Observatiile optice, care masoara luminozitatea asteroidului binar, au confirmat descoperirea.

Astronomii estimeaza ca aproximativ 15% din asteroizii din apropierea Terrei mai mari de 200 metri sunt binari, dar, de obicei, acestia au un companion mai mic sau mai mare. Altii vin in grupuri de cate trei, dar acestia sunt foarte rari.

[sursa]