Asteroizii au adus apa pe Lună

lunaUnul dintre cele mai mari mistere in privinta Lunii a fost acela al prezentei apei pe suprafata sa. In timpul misiunilor Apollo din anii ’60 si ’70, oamenii de stiinta au fost convinsi ca este un loc lipsit de apa, prafuit. In ultimii 10 ani, analizele mostrelor lunare au relevat faptul ca exista destul de multa apa in interiorul Lunii, cateva sute de parti la un milion, si se afla acolo inca din tineretea satelitului.

De unde a venit apa din interior ramane o enigma. Au existat mai multe sugestii precum cometele sau asteroizii care au adus-o aici. O alta idee ar fi ca apa s-ar afla in satelit inca de la formarea lui. Acum, un nou studiu sugereaza ca cea mai mare parte a sa ar fi fost adusa de asteroizi acum 4.5 miliarde de ani.

Citeste si  O perturberanta in inelele lui Saturn

Chiar daca Luna s-a format la scurt timp dupa Terra, aceasta a fost destul de linistita in timp ce Terra si-a innoit constant relieful prin activitate tectonica.

Pentru a intelege cum a ajuns apa in interiorul Lunii, oamenii de stiinta au efectuat calcule pe baza mostrelor lunare si estimarilor de apa. Au folosit si informatii disponibile in privinta continutului de apa si a componentei meteoritilor si cometelor. Modelul a tinut cont si de diferitele tipuri de apa, cum ar fi apa grea. Asa au ajuns la concluzia ca asteroizii sunt cei vinovati.

[sursa]