Astronomii au creat o stea artificială (din lasere)
Pentru a putea vedea stele si planete indepartate, astronomii trebuie mai intai sa-si calibreze echipamentul pentru a compensa atmosfera cetoasa a Terrei. E mult mai usor de spus decat de facut. De fapt, pentru a reusi asta, trebuie sa creeze stele artificiale intitulate „stele de ghidaj” cu ajutorul unor lasere puternice.
Acum, cercetatorii de la Observatorul din Chile al European Southern Observatory au creat una dintre cele mai puternice stele artificiale cu ajutorul unui sistem intitulat Four Laser Guide Star Facility (4LGSF). Acesta trimite patru fascicule laser de 29.9 centimetri si 22 watti in atmosfera pentru a marca cerul.
„Sistemul aprinde patru lasere de 22 watti pe cer pentru a crea stele artificiala prin luminarea atomilor de sodiu din atmosfera superioara ca, in acest mod, sa para stele. Acest proces permite sistemului de optica adaptiva sa compenseze aspectul cetos al atmosferei terestre pentru ca telescopul sa creeze imagini clare”
Fara aceasta metoda, imaginile ar fi de o calitate foarte slaba, precum cele ale unui telescop din spatele casei. Prima stea de ghidaj a fost propusa in anii ’50, desi tehnologia a devenit disponibila abia in anii ’90, atunci cand puterea de calcul a crescut dramatic. Sistemul analizeaza modul in care lumina este influentata de atmosfera. Folosind aceste date, oglinzile telescopului se reaseaza pentru a indrepta unda de lumina asa cum functioneaza si focusul aparatelor foto.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.