Efectul atei dentare nu este dovedit stiintific

ata dentara
Piotr Marcinski / Shutterstock

Sa nu ne amagim. Cu totii mintim un pic atunci cand mergem la dentist in privinta folosirii atei dentare. Nu ar trebui sa ne mai simtim prost atunci cand uitam de ea pentru ca nu exista destule dovezi stiintifice ca ar avea un efect asupra sanatatii dentare.

Anul trecut, Associated Press a cerut informatii de la statul american cu privire la acest fapt. Prin lege, astfel de indrumari trebuie sustinute de dovezi stiintifice. A primit inapoi o pozitie conform careia nu exista cercetari asupra beneficiilor atei dentare. Culmea, anul acesta au aparut recomandarile oficiale care au scos fara nici o notificare indemnul de a folosi acest produs.

Conceptul din spatele atei dentare spune ca aceasta ar contribui la prevenirea placii dentare, o pelicula lipicioasa de bacterii. Bacteriile situate intre dinti nu ar putea fi inlaturate in urma periajului si, in acest mod, ar dauna dintilor si gingiei. Din pacate, efectele atei dentare nu au fost cercetate serios.

Doua dintre cele mai importante autoritati americane – American Dental Association si American Academy of Periodontology – isi bazeaza recomandarile in privinta atei dentare pe studii invechite care au testat ideea pe esantioane foarte mici si pe o perioada scurta. Un studiu a inclus doar 25 de participanti si doar o singura curatare cu ata dentara.

Citeste si  Bronzarea perineului. Ce spune Stiinta

Raportul Associated Press a analizat 25 de studii care au evaluat beneficiile atei dentare si ale periajului si le-au comparat cu cele doar ale periajului. Dovezile in privinta atei dentare au inclus calificative precum „slab”, „improbabil”, „scazut”. AP sugereaza ca marile companii care produc ata dentara au finantat cele mai multe studii si chiar le-au condus pe multe dintre ele.

American Dental Association a emis un comunicat de presa ca raspuns la raport care a inclus: „curatarea inter-dentara cu ata este esentiala in protejarea dintilor si a gingiei”.

Tim Iafolla de la National Institutes of Health a declarat ca ata dentara nu dauneaza ci ar putea ajuta igiena dentara.

„Are un risc scazut si costa putin. Stim ca exista posibilitatea ca ata dentara sa functioneze, de aceea le recomandam pacientilor sa o foloseasca.”

[sursa]