Studiu: Ateii sunt mai inteligenti pentru ca pot invinge instinctul religios
Un nou studiu a propus o explicatie pentru corelatia negativa intre religiozitate si inteligenta. Cercetatori din Marea Britanie si Olanda sugereaza ca religia ar putea fi un instinct, iar respingerea unui instinct, fiind capabili sa ne indepartam de el, este asimilata cu o inteligenta superioara.
In lucrarea lor, publicata in Evolutionary Psychology Science, oamenii de stiinta invoca modelul Intelligence-Mismatch Association.
„Religia este un instinct, iar inteligenta, asociata cu rezolvarea problemelor, poate fi inteleasa ca o dovada a invingerii unui instinct si cu o curiozitate intelectuala, facand individul deschis la posibilitati care nu tin de instincte.” – Edward Dutton, de la Institutul Ulster pentru Cercetari Sociale din Marea Britanie, co-autor al studiului
Ideile specialistilor se bazeaza pe munca psihologului evolutionist Satoshi Kanazawa. Din punct de vedere biologic, nu ne-am schimbat foarte mult fata de stramosii nostri ce umblau prin savana, asa ca argumentul sugereaza ca psihologia ne este influentata foarte mult de modul in care homo sapiens percepeau mediul.
O analiza meta a 63 de studii a demonstrat ca exista o asociere negativa intre religiosi si inteligenta. Este vorba despre un trend, nu o analiza a individului in particularitatea sa. Per total, ateii sunt mai inteligenti decat religiosii. Asta nu inseamna ca nu exista religiosi extrem de inteligenti precum si atei extrem de… prosti. Vorbim aici despre o medie.
Modelul dezvoltat de Dutton si co-autorul Dimitri Van der Linden de la Universitatea din Rotterdam a analizat si legatura dintre instinct si inteligenta. In particular, s-au focalizat pe instinct si stres pe masura ce oamenii tind sa fie instinctivi si mai putin rationali in momente de stres maxim. Inteligenta – ratiunea ne ajuta sa actionam mai putin instinctiv in asemenea situatii.
„Daca religia este un instinct, multi vor apela la ea in momente de stres, atunci cand oamenii actioneaza instinctual, si exista multe dovezi in sensul acesta. Asta inseamna si ca inteligenta ne permite sa ne oprim si sa analizam situatia si consecintele actiunilor noastre.” – Edward Dutton
Acest lucru are consecinte cruciale asupra abilitatii oamenilor de a rezolva problemele, iar acest skill este important in mediul nostru aflat in continua schimbare. Modul nostru de viata s-a schimbat dramatic in ultimii 11.000 de ani, iar comportamentul instinctual poate fi uneori contra-productiv. Cercetatorii fac de obicei referire la aceasta nepotrivire evolutionara: ce a fost avantajos pentru stramosii nostri ne-ar putea dauna pe noi astazi.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.