AUDIO: Un om de știință a transformat elementele în muzică

tabel periodicInginerul mecanic Asegun Henry afla semnatura muzicala a fiecarui element din tabelul elementelor pentru a le oferi oamenilor de stiinta o noua metoda de a analiza structura moleculara variabila, dar si noua, „tocilarilor” o noua viziune asupra aranjamentelor moleculare si a structurilor chimice.

„Speranta mea este ca aceasta sa fie vazuta ca o unealta interesanta de a invata tabelul periodic, dar si o idee asupra faptului ca Universul se afla intr-o continua transformare si ca acesta genereaza sunet, doar ca nu-l auzim” – Asegun Henry

De ce are fiecare element chimic o semnatura muzicala? Stim cu totii ca orice in Univers este compus din atomi si ca acestia se afla intr-o continua miscare. In functie de viteza la care acesti atomi vibreaza intre legaturile moleculelor mai mari, gasim lichid, gaz, ceva solid sau plasma.

Aceste vibratii, adica unde, determina proprietatile unui element, cum ar fi densitatea sau conductivitatea termica. O intelegere mai buna a modului in care se misca atomii ne dezvaluie capacitatile unui anumit element.

„Trebuie incetinita vibratia atomilor pentru a-i auzi pentru ca sunt prea rapizi si la frecvente prea ridicate. Dar vei auzi diferenta dintre ceva din partea de jos a tabelului periodic si ceva situat foarte sus.”

Ideea se bazeaza pe faptul ca, in studiile precedente, oamenii de stiinta au descoperit proprietati cheie ale elementelor prin implicarea mai multor simturi. Miscarea moleculelor intr-un element poate uneori sa fie atat de subtila si atat de scurta, incat nu am putea-o detecta in mod vizual. O mica schimbare in ton ar fi evidenta.

Citeste si  Legaturi neuronale asociate cu inteligenta descoperite pentru prima data

Chiar daca ar parea un proiectel amuzant, este, de fapt, o tehnica folosita intr-un proiect la CERN intitulata LHCSound si analizeaza datele in urma coliziunii particulelor, permitandu-le oamenilor de stiinta sa detecteze particule subatomice cu ajutorul auzului.

Prin intermediul tehnicii, Henry a identificat proprietati noi in polimeri, proprietati care nu au fost vizibile in modele computerizate si simularile vibratiilor atomilor.

Henry a publicat informatiile in Journal of Applied Physics si a aplicat pentru un grant de la National Science Foundation pentru a transforma catalogul sau intr-o aplicatie prin care sa auzim semnaturile muzicale dar si sa compunem muzica astfel.

Intre timp, puteti asculta sunetul siliciului cristalizat:

[sursa]