Aurora Boreală, din nou, la început de iunie. Când o poți vedea?
Pata solară monstruoasă responsabilă pentru aurorele vibrante din luna mai va fi din nou orientată către Pământ în curând. Iată când să fii atent pentru următoarea apariție a aurorei boreale în nopțile apropiate de luna nouă din iunie.
Dacă vrei să vezi luminile nordice de sub Cercul Arctic, fii pregătit să mergi în zone cu cer întunecat în prima săptămână a lunii iunie.
Cea mai puternică furtună geomagnetică a Pământului din ultimele două decenii a avut loc între 10 și 12 mai, pictând cerul cu aurore colorate până în sudul Floridei și Mexicului, într-o apariție extrem de rară.
Acest lucru a fost rezultatul a cel puțin cinci furtuni solare care au lovit Pământul simultan, toate provenind dintr-o pată solară masivă cunoscută sub numele de „regiunea activă 3664” (denumită și AR3664 și AR13664), o zonă întunecată pe Soare de peste 15 ori mai mare decât Pământul. Avalanșa de particule încărcate a lovit magnetosfera Pământului, care le-a canalizat de-a lungul liniilor câmpului magnetic spre poli, generând aurore vibrante.
În mod crucial, efectele furtunilor solare au sosit la câteva nopți după luna nouă din mai, când cerul nocturn era lipsit de lumina Lunii – făcând chiar și aurorele slabe mai ușor de văzut.
Pentru că Soarele se rotește pe axa sa o dată la 27 de zile, pata solară a dispărut din vedere aproximativ o săptămână mai târziu, dar nu a încetat să producă erupții solare. Pe 20 mai, a emis o erupție solară evaluată ca X12, cea mai puternică de la septembrie 2017. Aceasta a fost observată de sonda spațială Solar Orbiter a Agenției Spațiale Europene.
AR3664/AR13664 devine acum vizibilă din nou pe măsură ce soarele se rotește – și va fi din nou orientată către Terra în timpul Lunii Noi, pe 6 iunie.
Se va alinia frumos. De îndată ce pata solară începe să apară, vom intra în fereastra de oportunitate [pentru a vedea aurorele] – a spus Ryan French, fizician solar la Observatorul Național Solar (NSO) din Boulder, Colorado
Pata solară monstruoasă va reapărea la sfârșitul lunii mai/începutul lunii iunie, dar când pata solară ajunge în centrul soarelui, din perspectiva noastră, sistemul Soare-Pământ va fi complet conectat. Atunci este cel mai probabil ca planeta noastră să fie lovită de vremea solară, ceea ce ar putea rezulta într-o altă apariție a aurorelor la latitudini joase.
Acolo a produs toate acele mari erupții. Dar, în teorie, dacă ai avea o erupție suficient de mare, chiar dacă este în stânga centrului Soarelui, am putea primi totuși marginea acelui impact – a spus French.
Luna Nouă din 6 iunie apare exact la 27 de zile după 10 mai, așa că fii atent cu câteva nopți înainte și după acea dată – doar în cazul în care se repetă activitatea geomagnetică extremă de luna trecută. Dacă aurorele sunt vizibile în apropierea ta, va trebui să te îndepărtezi de nori și de luminile orașului pentru a le putea vedea.
Chiar și după Luna Nouă din iunie, s-ar putea să mai ai alte șanse să vezi aurora în apropierea ta anul acesta. Petele solare apar cu o frecvență mai mare – și declanșează erupții solare mai puternice – în timpul vârfului ciclului de activitate de 11 ani al Soarelui, cunoscut sub numele de „maximul solar”. Oamenii de știință suspectează că maximul actual al ciclului ar putea fi deja în desfășurare, lovindu-ne mai devreme și mai puternic decât se estima anterior. Dar nu vom putea determina momentul precis al maximului până când acesta se va încheia, iar activitatea solară se va calma din nou.
[sursa]
[foto: © Alexandru Talos]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.