Bacteria care „respira” uraniu
Viata ne-a aratat ca poate exista in cele mai extreme medii, de la fundul oceanelor si pana la vulcani sub-acvatici. Pana si locurile radioactive care sunt atat de periculoase pentru oameni gazduiesc anumiti microbi. Acum, oamenii de stiinta au gasit o specie de bacterii care „respira” uraniu si care prospera in locurile din care a fost extras minereul. Tulpina proaspat descoperita, care apartine clasei betaproteobacteria, a fost gasita in solul unei mine abandonate de uraniu din Colorado. Locul a fost folosit pentru industria armelor nucleare si este radioactiv si astazi.
Bacteria ia un electron din uraniu intr-un proces intitulat reductie. Nu se stie inca daca uraniul ramas in urma este unul sigur pentru oameni. Daca da, ar fi o metoda naturala de a-l neutraliza, iar asta inseamna ca putem neutraliza uzine, centrale nucleare etc. Savantii inca nu stiu ce impact au bacteriile acestea asupra mediului.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.