Bacterii consumatoare de azot – energia viitorului
Cea mai mare parte a cantitatii de etanol este produsa din porumb sau zahar, ocupand hectare ce ar putea fi destinate agriculturii. Ar fi nevoie de o alta metoda energetica. Etanolul este promovat ca fiind marea noastra speranta. Vaste cantitati de celuloza si lignina, o substanta ce se gaseste in tesuturile lemnoase ale plantelor, putrezesc peste tot in lume. Etanolul facut din celuloza si lignina ar putea fi, in teorie, un combustibil care nu elimina mai mult dioxid de carbon decat ar face-o in mod natural. Pentru aceeasi energie generata, elimina cantitati de gaze cu efect de sera ce situeaza combustibilul abia pe locul 6 in topul celor mai periculoase pentru mediu. Dar, din cauza, oscilatiei pretului petrolului, si a costului de productie ridicat, solutiile ar fi altele.
Drojdia! Din pacate, bacteria folosita sa transforme zaharul din celuloza in etanol are nevoie de chimicale bogate in azot pentru a se dezvolta, iar procesul costa foarte mult. Totusi, Zymomonas mobilis este o bacterie ce produce etanol din azot, si cum azotul se afla in cantitati uriase in atmsofera… Bacteria aceasta poate crea mai mult etanol decat cantitatea de azot pe care o consuma, deci eficienta este una de invidiat.
Metoda de a converti zaharul din celuloza in etanol cu ajutorul azotului a fost deja patentata.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.