Infiltratii de apa in Banca Mondiala de Seminte

Banca gigantica de seminte, poreclita „Doomsday Vault”, tocmai a trecut printr-un test sub forma unor infiltratii de apa cauzate de topirea permafrostului.

Chiar daca semintele nu sunt in pericol, la Banca Mondiala de Seminte din Svalbard, socul provocat de topirea permafrostului a luat stafful prin surprindere. A fost deschisa in 2008 si se afla pe insula norvegiana Spitsbergen, protejand un milion de pachete cu seminte, cu peste 4000 dintre cele mai importante specii de plante, de amenintari globale precum cele astronomice sau care tin de razboi.

Tehnic vorbind, seiful este un backup la backupuri prezente peste tot in lume si se afla sub pamant la o distanta de 1.300 km de Cercul Polar, fiind astfel nu doar o prezenta izolata, dar si un mediu rece si uscat necesar protectiei semintelor, in cazul in care ar fi intrerupta alimentarea cu energie electrica.

Fara curent, seiful poate pastra o temperatura de -5 grade Celsius pentru aproximativ doua sute de ani. Cu generatoare in functiune, temperatura scade la -18. Din pacate, acesti parametri sunt dependenti si de clima de la suprafata, care, din pacate, se incalzeste. Drept dovada, 2016 a fost cel mai fierbinte an de cand sunt inregistrate temperaturile la nivel global din 1880, un record dupa ce fusese doborat precedentul din 2015. Situatia a fost agravata si de fenomenul El Nino, ce aduce temperaturi ridicate, care au si topit permafrostul din Cercul Polar transformand ninsoarea din zona Spitsbergen in ploaie torentiala.

Citeste si  O nouă formă de lumină

Sa nu ne panicam, pentru ca Banca de Seminte se afla la o adancime de 122 de metri in versantul unui munte inconjurata de pereti solizi din beton si cu un coridor de acces foarte lung orientat in jos. Apa a penetrat acest coridor, loc in care a si inghetat la loc. Constructia Bancii face ca o eventuala inundatie sa inghete, formand in acest mod un dop ce ar impiedica inundatii ulterioare.

[sursa]