Becul care-și anihilează lumina pentru a fi mai eficient

becCand vine vorba de lumina artificiala, totul se rezuma, mai nou, la temperatura. Becurile care emana cat mai putina caldura au o durabilitate mai mare. Problema cu becurile incandescente, care exista de foarte foarte mult timp, este ca emana foarte multa caldura, dar si o lumina care ne place atat de mult! LED-urile au evoluat foarte mult, dar exista in continuare multe persoane care prefera lumina becurilor clasice chiar daca acestea consuma foarte mult. Temperatura atinsa de filamentul unui asemenea bec poate atinge 2,726 grade Celsius.

Intr-o lucrare publicata ieri in Nature Nanotechnology, cercetatorii de la MIT au anuntat ca ar fi rezolvat problema aceasta. Savantii au creat un bec ce are un filament incandescent in centru, dar care este inconjurat de un nou tip de filtru de cristal. Acesta permite trecerea luminii vizibile, dar undele infrarosii se reflecta inapoi in filament pentru a fi emise din nou sub forma luminii vizibile. Lumina infrarosie = caldura.

Citeste si  Planuri pentru cel mai performant reactor de fuziune nucleara

Noul bec este inca departe de rafturile magazinelor. Cercetatorii mai au de lucrat la el pentru a putea fi fabricat in masa. Momentan exista un prototip care are eficienta LED-urilor.

[sursa]