Betelgeuse se invarte mai rapid dupa ce ar fi consumat o alta stea
Betelgeuse este una dintre cele mai faimoase stele de pe cerul noptii, fiind parte a constelatiei Orion, dar se pare ca aceasta supergigantica rosie are cateva secrete. Potrivit unui nou studiu publicat in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Betelgeuse se invarte mai rapid decat ne-am astepta, iar motivul ar fi acela ca ar fi consumat o stea similara Soarelui.
„Se invarte cu o viteza de 150 de ori mai mare decat ar trebui” – J. Craig Wheeler, Universitatea Texas din Austin
Betelgeuse are de 15-25 de ori mai multa masa decat Soarele si este de 1.000 de ori mai mare. Are o varsta de doar 10 milioane de ani, comparativ cu steaua noastra care are 4.6 miliarde de ani, iar ca orice supergigantica rosie, nu va mai trai mult pana sa explodeze intr-o supernova oricand in urmatorii 10.000 de ani. Cand va avea loc, explozia va fi vizibila de pe Terra cu ochiul liber.
Pe masura ce obiectele sunt din ce in ce mai mari, ele se vor invarti mai lent, dar aici nu se intampla la fel. Soarele are o viteza de rotatie de 6.900 km/ora, iar Betelgeuse, care este de 1.000 de ori mai mare, are o viteza de rotatie de 54.000 km/ora.
Echipa crede ca acum 100.000 ani, steaua masiva s-ar fi transformat intr-o supergigantica rosie, devorandu-si companionul, care ar fi avut masa Soarelui. Nu exista nici o dovada care sa sustina teoria aceasta inca, dar Wheeler a declarat ca exista o cantitate importanta de materie langa Betelgeuse. Daca aceasta ar fi devorat o stea, ar fi trebuit sa ejecteze materie la o viteza de 36.000 km/ora in directia in care gasim astazi materia respectiva.
Teoria aceasta ar dezlega misterul vitezei de rotatie, dar si misterul cantitatii de materie din apropierea supergiganticei. Echipa urmeaza acum sa analizeze steaua prin astroseismologie, analizand undele sonore ce lovesc suprafata stelei, vazand astfel ce se intampla in interior.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.