Bile de metal pe fundul Oceanului Atlantic
Un grup de cercetatori, ce a pornit in studierea organismelor de la mare adancime luna trecuta, a facut o descoperire interesanta. In timp ce fotografiau fundul oceanului la o adancime de aproximativ 5.000 de metri, au observat aparitii ciudate. Cand au ridicat echipamentul la suprafata, au realizat ca ceea ce au gasit, de fapt, erau noduli din magneziu dintr-un sediment cu mult mai mare decat oricare altul descoperit pana acum in ocean.
Procesul de formare al nodulilor este unul foarte dificil. Oxidul de mangan, si al altor tipuri de metale precum zinc, fier, cupru sau cobalt, se cristalizeaza in fragmente foarte mici in jurul oaselor de pe fundul oceanului, al fosilelor, pietrelor si pot trece milioane de ani pana cand sa creasca pana la dimensiunea unui centimetru. In timp ce majoritatea nodulilor sunt aplatizati, acestea descoperite acum arata precum niste bile. Savantii care le-au descoperit cred ca s-au format in urma cu peste 10 milioane de ani, avand in vedere ca multe au dimensiunea unei bile de bowling.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.