Bor detectat pentru prima data pe Marte
Bor, nu BOR. Sunt primele indicii ale existentei apei subterane (vorba vine) in care viata ar fi existat.
Roverul Curiosity a detectat bor pe suprafata lui Marte, indicand ca, la un moment dat, planeta a avut apa sub suprafata in care viata ar fi putut exista.
Borul este o semnatura chimica a apei evaporate, si avand in vedere ca inca nu stim daca Marte a avut viata, descoperirea este o dovada in plus ca planeta a fost bogata in apa si, deci, prielnica vietii.
„Nici o alta misiune martiana, inaintea lui Curiosity, nu a gasit bor. Daca borul descoperit in sulfatul de calciu pe Marte este similar celui de pe Terra, ar fi un indiciu important ca apa ce a format aceste depozite minerale ar fi avut o temperatura intre 0 si 60 de grade Celsius si un pH neutru.
Curiosity a gasit borul in timp ce se plimba pe Muntele Sharp in craterul Gale. A identificat mineralul cu ajutorul unui instrument cu laser intitulat Chemistry and Camera.
Pe Terra, borul este asociat locurilor unde a existat multa apa care apoi s-a evaporat. S-ar putea sa nu fie acelasi caz pe Marte, dar echipa crede ca borul ar fi fost dizolvat in apa care ar fi existat in craterul Gale. Pe masura ce lacul a secat, borul s-a infiltrat in apa de sub suprafata.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.