Bosonul Madala ar putea desluși misterul materiei întunecate
Oamenii de știință de la High Energy Physics Group (HEP) cred că au datele necesare pentru a descoperi un nou boson, denumit bosonul Madala. Descoperirea acestuia ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine ce înseamnă materia întunecată și cum interacționează aceasta cu Universul.
Descoperirea bosonului Higgs în 2012 la CERN, organizație a cărei stat membru a devenit recent și România, a contribuit enorm la înțelegerea fizicii moderne. Dar bosonul Higgs explică doar masa pe care putem să o vedem, atingem și mirosim. Materia cunoscută de om reprezintă doar 4% din întreaga masă și energie a Universului.
Folosind aceleași date dintr-o serie de experimente care au condus la descoperirea bosonului Higgs, cercetătorii de la HEP, un grup aparținând Universității Witwatersrand din Johannesburg format din 35 de studenți și profesori, cred că sunt pe drumul cel bun pentru a descperi bosonul Madala.
Coordonatorul acestui proiect, profesorul Bruce Mellado, a afirmat că în prezent, fizica se află la o răscruce similară perioadei lui Einstein și a părinților mecanicii cuantice. Profesorul crede că eșecul fizicii clasice de a explica o serie de fenomene a condus la revoluționarea acestui domeniu și a dat naștere relativității și mecanicii cuantice, conducând la apariția fizicii moderne.
Teoria pe care se bazează înțelegerea intracțiunilor fundamentale în natură în fizica modernă este descrisă în Modelul Standard al Fizicii. Odată cu descoperirea bosonului Higgs, Modelul Standard al Fizicii a devenit complet. Totuși, acest model este insuficient pentru a descrie fenomene ca materia întunecată.
Dacă echipa de cercetători de la HEP descoperă bosonul Madala, vom înțelege din ce este formată materia întunecată, cum interacționează cu materia cunoscută de noi și poate cum a evoluat Universul.
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).