Breakthrough Initiatives și China caută semne ale vieții extraterestre
După ce a lansat cu succes cel de al doilea laborator spațial și doi astronauți care să îl locuiască timp de 30 de zile, China intră în cursa pentru descoperirea vieții extraterestre pe alte planete, în colaborare cu Breakthrough Initiatives.
Luna trecută, China a început să opereze în provincia Guizhou cel mai mare radio telescop cu o singură apertură din lume – telescopul FAST, cu un diametru de 500 de metri. Construit cu scopul de a detecta emisii radio ale stelelor și galaxiilor din jurul nostru și posibile semne ale vieții extraterestre, FAST va începe cu misiunea mai grea, fiind folosit într-un parteneriat dintre Observatoarele Astronomice Naționale din China și Breakthrough Listen, program din cadrul Breakthrough Initiatives.
Breakthrough Initiatives este un proiect de cercetări științifice și tehnologice, lansat în 2015 de omul de afaceri rus Yuri Milner, la care s-au alăturat, printre alții, Stephen Hawking și Mark Zuckeberg, cu un scop final unic și bine definit de a căuta viața pe alte planete.
În cadrul Breakthrough Initiatives se desfășoară trei programe care asigură îndeplinirea unor etape intermediare în atingerea acestui scop final. Unul dintre aceste programe este Breakthrough Starshot, un program de 100 de milioane de dolari, al cărui scop este dezvoltarea unei tehnologii care să permită călătoria unor mini sonde la viteze ce ar ajunge la 20% din viteza luminii în drum spre Alpha Centauri, cel mai apropiat sistem stelar de noi, de unde ne-ar transmite informații despre planeta Proxima b. Cel de al doilea program, Breakthrough Message, este organizat sub forma unei competiții internaționale de 1 milion de dolari în care se caută cel mai reprezentativ mesaj digital care să înglobeze informații referitoare la viața pe Pământ și la umanitate, mesaj ce ar putea fi transmis în spațiu și descifrat de o altă civilizație.
Potrivit anunțului publicat pe site-ul Breakthrough Initiatives, telescopul FAST va fi folosit în cadrul celui de al treilea program, denumit Breakthrough Listen, program cu o finanțare de 100 de milioane de dolari, în cadrul căruia vor fi efectuate observații astronomice și interceptări ale semnalelor radio din spațiu, în căutarea vieții inteligente în afara Pământului.
În derularea proiectului, echipa de oameni de știință din spatele telescopului FAST va schimba informațiii, metode de cercetare și planuri de observații cu Telescopul Green Bank din USA și Parkes Observatory din Australia.
Yuri Milner, fondator al Breakthrough Initiatives, a afirmat că răspunsul la întrebarea ”suntem singuri în Univers?” ar trebui să stârnească o cercetare la nivel planetar, declarând că odată cu încheierea acestui parteneriat cu Observatoarele Astronomice Naționale din China, trei dintre cele mai mari telescoape din lume, aflate pe trei continente diferite, ne vor căuta companioni spațiali.
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).