Bronzarea perineului. Ce spune Stiinta
Daca esti la curent cu trendurile in wellness, ai auzit probabil despre bronzarea perineului. Ca sa film clari de la inceput, perineul este zona aflata intre organele genitale si anus, o zona care, in mod normal, nu vede lumina zilei. Bronzarea ei presupune pozitionarea sa spre Soare pentru o perioada scurta de timp.
In timp ce sustinatorii ideii vorbesc despre tot felul de beneficii, nu exista nici o dovada stiintifica pentru a o sustine. Ar putea fi inofensiva ori ti-ar putea cauza niste arsuri solare destul de dureroase.
De unde vine ideea?
Se spune ca sursa acestei idei vine din practica Taoista, unde perineul, denumit Hui Yin, este vazut ca o poarta prin care energia iese din corp. Probabil este legat si de ideea ca Soarele are puteri vindecatoare.
In urma cu multi ani se spunea ca expunerea la Soare este recomandata dupa nastere, iar lampile cu ultraviolete erau folosite in maternitati pentru a ajuta vindecarea, dar nu exista nici o dovada in acest sens.
Asadar, aspectul estetic nu sta la baza trendului de a-ti bronza perineul. Cei care fac asta spun si cred ca primesc, astfel, o doza intensa de vitamina D si, deci, o cantitate mare de energie. Cica ar dezvolta creativitatea, imbunatati somnul si chiar libidoul, printre alte beneficii, dar nu exista nici o dovada. In acelasi timp, nu putem exclude efectul placebo. Daca cineva crede cu toata fiinta ca un perineu bronzat ii va creste libidoul, probabil ca va avea un libidou crescut.
Este sigur?
Principalul risc este cel de arsura solara. Pielea expusa la Soare se adapteaza prin crearea de melanina, pigmentul natural care protejeaza pielea prin reducerea arsurii solare. De aceea, atunci cand expui la Soare o zona de piele care nu a mai fost expusa de multa vreme sau deloc, vei suferi o arsura. Daca iti vei arde perineul, te va ustura foarte tare, nu vei putea face sex timp de aproximativ o saptamana si te-ar putea durea la urinare.
Sa nu uitam faptul ca radiatia ultravioleta este cancerigena, iar bronzul este descurajat in totalitate. Expunerea la Soare creste riscul de cancer de piele, dar nu este cazul perineului, caci ar trebui sa-l expui la Soare foarte mult pentru a ajunge in stadiul acesta. In schimb, expunerea indelungata la lumina solara poate creste, in teorie, riscul unei forme cancerigene de HPV.
Care e concluzia?
Daca iti expui perineul la lumina solara pentru cateva minute, probabil ca nu este periculos, si nu exista contraindicatii ale aplicarii cremelor solare in aceasta zona. Bronzarea perineului nu este, totusi, indicata, nu are nici un beneficiu dovedit stiintific si reprezinta un risc.
Daca vrei un boost de energie, exista alte metode: un somn foarte bun, exerciti fizice, o dieta sanatoasa, evita fumatul si drogurile recreative, scade cantitatea de alcool si limiteaza expunerea solara. Despre asta este vorba in wellness, din perspectiva Stiintei.
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.