Bule emanate de Centrul Galactic
Astrofizicienii au descoperit doua bule uriase de radiatii in centrul galaxiei noastre, care ar sugera un trecut extrem de violent. Comparata cu alte galaxii, Calea Lactee este un loc linistit, dar nu a fost intotdeauna asa. In 2010, o echipa de savanti a descoperit o pereche de bule Fermi, care se intind pe distante de mii de ani lumina deasupra si sub centrul galactic.
Este posibil ca in urma cu milioane de ani sa fi avut loc un eveniment extrem de puternic atunci cand gaura neagra super-masiva se hranea cu materie de mii de ori mai masiva decat Soarele.
Astronomii spun ca gaura neagra ar fi fost pe atunci de zeci de milioane de ori mai activa decat acum. Inainte de a fi descoperite aceste bule, existau discutii despre posibilitatea ca centrul galactic sa fi fost cu mult mai activ. Asemenea urmari gasim si in alte galaxii dar nu putem afirma ca la baza bulelor Fermi ar sta aceleasi cauze.
Si asta nu e tot. Studierea bulelor Fermi, pe care astrofizicienii le-au vazut prima data in timp ce cautau materia intunecata, ar putea ajuta la identificarea materiei intunecate pentru centrul galactic, de unde vin bulele, ar fi cel mai bun loc unde am putea gasi raze gamma produse de interactiunea dintre particulele de materie intunecata. Pentru a le gasi, astrofizicienii vor trebui sa inteleaga bulele Fermi pentru ca trebuie sa identifice excesul de raze gamma din cantitatea normala emisa de evenimentele din acea zona.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.