Butoanele de inchidere manuala a usilor lifturilor

lift
Air Images/Shutterstock

Oamenii sunt creaturi incredibile, fara nici o indoiala, dar, in ciuda calitatilor intelectuale si, uneori, ale celor fizice, suntem o specie destul de nevrotica. 

Butoanele de inchidere manuala a usilor lifturilor, in cazul celor mai multe, au devenit inutile dupa anii ’90, dar au continuat sa fie prezente din nevoia noastra de a ne simti capabili sa controlam totul. Cele mai multe lifturi nu tin cont de apasarea acestor butoane si isi vor inchide usile dupa programarea initiala. La fel se intampla si in cazul unor termostate. Avem nevoie de aceste intrerupatoare pentru a avea senzatia controlului.

„Perceptia controlului este foarte importanta pentru ca scade stresul si sporeste senzatia de bine” – Ellen J. Langer, psiholog Harvard

In SUA, a trecut in 1990 legea „Americani cu Dizabilitati” care presupunea ca o persoana cu dizabilitati sa aiba timp sa urce intr-un lift fara ca usile sa-l incomodeze. Asadar, daca esti ajutat de un baston sau scaun rulant, nu trebuie sa-ti faci griji in SUA ca cineva ar apasa butonul in timp ce te-ai afla in pragul usilor. Si pentru ca durata de viata a unui lift este in medie de 25 de ani, cele mai multe, care functioneaza pe teritoriul american, au fost construite cu un buton de inchidere manuala care nu functioneaza decat daca esti un membru al staff-ului de intretinere prin diferite coduri ce trec peste programarea initiala.

Un alt buton placebo, in cazul americanilor, este cel al semafoarelor destinate pietonilor. Traficul constant din New York necesita o programare a semafoarelor de corelare la intervaluri regulate. In schimb, actiunea de apasare a butonului, in cazul unui pieton grabit, i-ar putea salva viata prin iluzia pe care i-ar oferi-o ca poate influenta in beneficiul sau situatia in care se gaseste. Altfel, ar risca o traversare sau nu ar observa schimbarea culorii in rosu, fiind cu ochii in telefon. Butonul, in cazul acesta, il tine pe trotuar in siguranta.

Citeste si  Studiu: Ateii sunt mai inteligenti pentru ca pot invinge instinctul religios

In anumite parti ale Australiei, butonul semaforului intra in mod placebo la ora de varf si in mod operational in afara acestora, iar logica este extrem de simpla. Un oras aglomerat nu poate fi influentat de cativa pietoni grabiti.

Unele companii au instalat generatoare de zgomot de fond care sa imite ventilatoare pentru a le da impresia angajatilor ca ventilatia este pornita. Multe termostate au fost programate sa lucreze intr-o anumita gama restransa de temperaturi.

Evident ca nu orice buton de inchidere manuala a usilor, a schimbarii culorii semaforului sau termostat sunt placebo, dar, in functie de locul in care traiesti si locuiesti, este posibil ca multe sa fie.

Petru Stratulat

[sursa]