Cabluri electrice din bacterii modificate genetic
Cercetatori sponsorizati de Office of Naval Research au modificat bacterii care se gasesc in mod obisnuit in sol pentru a crea cabluri electrice, care nu numai ca pot conduce electricitatea, dar sunt si de mii de ori mai subtiri decat firul de par.
Specialistul in microbiologie, doctorul Derek Lovely, de la University of Massachusetts Amherst, spune ca aceste cabluri pot fi produse folosind surse de energie „verde”, cum ar fi energia solara, dioxidul de carbon sau deseurile din plante. Astfel, acestea nu sunt toxice si evita procesele chimice care sunt in mod obisnuit folosite pentru a crea materiale nanoelectrice.
Piesa de rezistenta a doctorului Lovley este Geobacter, o bacterie care produce nanocabluri microbiale – un fel de filamente din proteine – ceea ce ii permite sa stabileasca anumite conexiuni electrice cu oxizii de fier care ii sustin dezvoltarea in sol.
Echipa de cercetatori a modificat genetic bacteria, pentru a inlocui doi aminoacizi prezenti in mod obisnuit in cabluri, cu triptofan. Rezultatele au fost surprinzatoare, cablurile dovedind o conductivitate de 2000 de ori mai mare decat a celor nemodificate genetic. In plus, ele s-au dovedit mult mai durabile si mai mici, cu un diametru de 1,5 nanometri (de 60.000 mai subtiri decat firul de par).
Potentialele aplicatii ale aestei descoperiri sunt extrem de numeroase, de la electronice si computere, pana la crearea de combustibili alternativi cu ajutorul unor microbi modificati genetic.
[sursa]
Mai curioasa decat o pisica, fascinata de magie. Magia stiintei, evident!