Consumul de cafea ar putea împiedica apariția bolii Parkinson

Știm că ceea ce mâncăm și bem are un impact semnificativ asupra sănătății noastre, iar un nou studiu a descoperit o altă legătură între consumul de cafea și probabilitatea mai scăzută de a dezvolta boala Parkinson.

Analizând datele colectate de la 184.024 de persoane pe o perioadă medie de 13 ani, echipa internațională de cercetători din spatele studiului a constatat că cei care consumă cafea au un risc mai mic de a dezvolta Parkinson decât cei care nu beau cafea deloc.

Analiza ulterioară a unui eșantion de sute de persoane cu Parkinson a măsurat nivelurile principalilor metaboliți ai cofeinei, paraxantina și teofilina, în sânge – constatând că acestea aveau o asociere inversă cu riscul de a dezvolta Parkinson.

Acest studiu a demonstrat o asociere inversă a consumului de cafea cofeinizată cu riscul de boală Parkinson într-una dintre cele mai mari cohorte longitudinale din lume, cu peste 20 de ani de urmărire –  scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.

Acesta nu este primul studiu care găsește o legătură între cafea și Parkinson, dar merge mai departe decât cercetările anterioare prin modul în care analizează biomarkeri ai consumului de cofeină cu ani înainte de a fi diagnosticată boala.

S-a constatat că cei mai mari 25% dintre consumatorii de cafea aveau un risc de dezvoltare a bolii Parkinson cu 40% mai scăzut comparativ cu cei care nu beau cafea deloc. În cazul tuturor consumatorilor de cafea din studiu, reducerea riscului a variat între aproximativ 5 și 63%, în funcție de țară.

Deși asocierea a rămas valabilă atunci când au fost luați în considerare factori precum fumatul și consumul de alcool, nu este încă suficient pentru a dovedi o cauză și efect directă. Totuși, pare să existe ceva în legătură cu cofeina și ingredientele sale care protejează creierul oamenilor.

Citeste si  Ce știm ne afectează percepția

Pe baza cercetărilor anterioare, se crede că modul în care cofeina menține fluxul de dopamină în creier ar putea fi motivul pentru aceste efecte. Boala Parkinson în creier se caracterizează printr-o reducere a dopaminei, din cauza pierderii celulelor nervoase în ceea ce se numește substantia nigra.

Aceste efecte neuroprotectoare se aliniază cu descoperirile noastre, care au relevat o asociere inversă între cofeină, paraxantină și teofilină și incidența bolii Parkinson – scriu cercetătorii

Având în vedere modul în care cofeina afectează neuronii noștri, nu este surprinzător că pare să existe o relație cu bolile neurodegenerative. Cu toate acestea, cum încă nu suntem siguri cum începe exact Parkinson în creier, este dificil să fim siguri.

Munca importantă de a descoperi ce declanșează Parkinson, ce ar putea afecta riscul de a dezvolta boala și cum ar putea fi oprită continuă. Doar în SUA, aproape un milion de oameni trăiesc cu această boală, care duce la probleme tot mai grave cu tremurături, ce afectează mișcările normale, echilibrul și cauzează rigiditatea membrelor.

Cafeaua este cea mai consumată băutură psihoactivă din lume. Descifrarea acțiunii biologice a cofeinei asupra bolii Parkinson nu numai că are implicații importante pentru sănătatea publică, dar ne îmbunătățește înțelegerea etiologiei bolii Parkinson și promovează potențiale strategii de prevenire.

Cercetarea a fost publicată în Neurology.

[sursa]